Muntatge de fotos d´un bòlid artificial i, al costat, la imatge d´un home amb rostre pensatiu

ACTUALITAT

Què és un bòlid artificial i per què es va veure una lluentor al cel

El bòlid artificial va provocar que, des d'algunes zones d'Espanya, es veiés una llum estranya al cel

Espanya està vivint una Setmana Santa marcada per la borrasca Nelson. Encara que la pluja no és l'única cosa que ens ha fet mirar els núvols. I és que en algunes zones d'Espanya s'ha vist un objecte lluminós estrany al mig del cel.

L'Institut de Ciències de l'Espai del CSIC l'ha definit com a “bòlid artificial”. Es tracta d'un objecte lluminós, generalment d'origen humà, que travessa l'atmosfera terrestre a alta velocitat i produeix una lluentor intensa a causa de la fricció amb l'aire.

Els bòlids artificials poden observar-se com centelleigs brillants al cel nocturn i, de vegades, poden ser confosos amb meteorits o, fins i tot, amb ovnis.

Ara com ara, s'ha descartat que es tracti d'un míssil balístic tal com apuntaven les primeres informacions. La teoria és que podrien ser restes de coets o satèl·lits que haurien tornat a entrar a l'òrbita terrestre.

Muntatge de dues fotos del cel on s'aprecia el bòlid artificial vist el març de 2024
No va ser un míssil balístic | Pep Pujols - Josep Trigo, Twitter, @RedSpmn, e-noticies.cat

El bòlid artificial ja té nom

El bòlid artificial ha estat anomenat SPMN290324ART per l'Institut de Ciències de l'Espai del CSIC. I es va deixar veure al voltant de les 23.59 hores del passat 29 de març a províncies com Girona i Barcelona, i també es va endinsar al mar Balear. Finalment, va acabar perdent-se al mar, al sud de la Comunitat Valenciana.

Tot i això, també es va poder presenciar des d'altres zones del país com Aragó, més zones de Catalunya, la Comunitat de Madrid, la Comunitat Valenciana, Euskadi, La Rioja i Navarra.

En un primer moment, es va estudiar l'opció de què podia ser un míssil balístic. Tot i això, aquesta designació ja ha estat descartada. El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) va emetre ahir, 30 de març, un comunicat desmentint que fos un tipus d'armament.

Captura de pantalla d'un tweet del CSIC en què parlen del bòlid artificial que es va veure ahir a Espanya
El CSIC va assenyalar que és un bòlid artificial | Twitter, CSIC

L'esmentat organisme ha assenyalat al comunicat que es tracta de la tornada a l'òrbita terrestre d'un objecte artificial, “com podrien ser satèl·lits o restes de coets espacials”.

Tot i que ha estat un fet que ha cridat l'atenció de molta gent, la veritat és que els experts apunten que és una cosa cada cop més comuna. Per part seva, Josep Maria Trigo, el coordinador de la Xarxa de Recerca de Bòlids i Meteorits de l'Institut de Ciències de l'Espai, ha apuntat que “les reentrades” d'objectes espacials “són cada vegada més freqüents”.

Els bòlids artificials, com el SPMN290324ART, són comunament creats per l'entrada de deixalles espacials com parts de satèl·lits, coets o missions espacials que reingressen a l'atmosfera terrestre i es cremen a causa de la calor generada per la fricció.

Cal destacar que, a trets generals, els bòlids artificials no representen un perill directe per a les persones. Les restes que podrien arribar a terra són mínimes i generalment cauen en àrees deshabitades, com ara oceans o zones poc poblades.

➡️ Actualitat

Més notícies: