Muntatge de fotos d'un nadó somrient i roba de nadó de fons
ACTUALITAT

Els 4 noms de nena que acabaran desapareixent a Catalunya i no t'ho esperes

Hi ha noms de nena que han patit una caiguda dràstica al llarg dels anys i estan en vies d'extinció

Els noms de nena tradicionals estan en declivi. I és que l'evolució dels noms mostra que els pares opten per noms més actuals i moderns.

Concretament, quatre dels noms més comuns i que han estat molt populars des de sempre podrien desaparèixer en un futur no gaire llunyà. El motiu és que estan perdent popularitat entre els futurs pares. Així ho indiquen les dades de l'Institut d'estadística de Catalunya (IDESCAT).

Es tracta de Marta, Laura Carla i Paula, quatre noms que fins ara havien estat molt comuns.

Muntatge de fotos d'una dona abraçant un nadó i, al costat, un emoji de cara amb cors

Marta

Marta és un nom de nena que té les seves arrels a l'arameu, derivat de la paraula “Mart”, que significa “senyora” o “dama”.

Sempre ha estat un home molt popular a Catalunya des del començament del segle XXI. A principis de l'any 2000, més de 800 nenes van ser anomenades Marta. 10 anys després, l'any 2010, només 336 nadons van rebre aquest nom.

L'any 2020, el nom va patir una caiguda dràstica i tan sols 51 nenes a tot Catalunya van ser inscrites amb aquest nom. Finalment, el 2022, només 45 nenes van ser anomenades així.

Una mare mirant el seu fill amb un somriure

Laura

És nom derivat del llatí “laurus” que significa “llorer” i simbolitza triomf i victòria. És un dels noms de nena que han patit un descens significatiu.

Durant l'any 2000, més de 1.000 nenes van ser anomenades Laura a Catalunya. Una dècada després, el 2010, el nombre de nadons amb aquest nom va caure a 398. L'any 2020, ja només va comptar amb 66 nenes anomenades Laura. El 2022, la xifra es va reduir encara més amb només 45 nenes rebent aquest nom.

Carla

Aquest nom de nena té un origen germànic que significa “la més forta” o “poderosa”, derivat del nom de noi “Karl”.

A principis del segle XXI era un home molt comú, comptava amb 814 nenes anomenades així. Deu anys després, l'any 2010, es va mantenir relativament estable amb 796 nenes. El 2020, només 270 nadons van rebre aquest nom i el 2022 la xifra va baixar a 204.

Un nen assegut a la trona menjant puré

Paula

La Paula, un nom que significa “petit” o “xiquet” i que té una forta herència romana, també ha experimentat una significativa disminució en la seva popularitat.

A principis del segle XXI, Paula va ser dels noms més populars a Catalunya, comptant amb 1.156 nenes anomenades així i, el 2010, la xifra va baixar a 903. Uns anys més tard, l'any 2020, només 295 nenes van ser nomenades Paula. Finalment, segons IDESCAT, l'any 2022 el nom va ser inscrit a tan sols 284 nenes.

La preocupant disminució d'aquests noms de nena tradicionals és deguda a molts factors, entre ells canvis culturals i tendències. Aquests noms estan camí a convertir-se en oblidats a la comunitat de Catalunya.

➡️ Actualitat

Més notícies: