La primera ciutat d'Espanya que vol cobrar un peatge als cotxes és a Catalunya
Barcelona té al cap fer pagar un peatge als conductors que decideixin entrar a la ciutat comtal amb el seu propi vehicle
Barcelona s'ha posat a treballar per evitar l'acumulació de cotxes al centre de la ciutat. Promoure la mobilitat sostenible és una de les prioritats de Barcelona i de moltes altres grans ciutats. I per aquest motiu, entre les mesures que s'han plantejat implementar a la capital catalana hi ha la de cobrar un peatge als cotxes.
Però això no és només una idea de Barcelona. Es tracta d'una proposta contemplada a la nova Llei de Mobilitat Sostenible espanyola. Aquesta legislació és vital per accedir als fons Next Generation de la Unió Europea, però amb les darreres eleccions es va quedar parada.
Ara, segons han explicat des d'El Debate, se n'ha reprès la tramitació, i podria estar a punt per a aquest mateix estiu.
Barcelona i el seu plantejament de fer pagar un peatge als cotxes
Aquesta llei aborda diversos aspectes relacionats amb la mobilitat, des de restriccions urbanes fins a la promoció de vehicles elèctrics i el transport convencional. Un dels punts més polèmics és la possibilitat que les ciutats cobrin peatges als vehicles per circular.
Encara que Barcelona ha tingut aquesta idea al cap, la veritat és que ja s'aplica en diverses ciutats europees. Per això es podria estendre a municipis espanyols amb més de 50.000 habitants. És clar que si Barcelona acaba implantant aquesta nova normativa, seran molts els que decidiran no anar amb cotxe.
Buscar alternatives de transport serà gairebé com una obligació per a molts. D'aquesta manera, Barcelona continua apostant per reduir el nombre de cotxes al centre. I qui decideixi accedir igualment amb el seu turisme, ho farà pagant un peatge.
El peatge no és l'únic que planteja la nova llei
La nova llei també requerirà que empreses amb més de 250 empleats implementin plans de mobilitat sostenible per als treballadors. Això podria implicar la creació d'un transport col·lectiu o la promoció de mitjans de mobilitat personal com ara bicicletes elèctriques o patinets.
Aquesta iniciativa cerca no només complir amb els objectius de sostenibilitat mediambiental. També vol abordar la mobilitat com a factor clau en la qualitat de vida dels ciutadans. Així com de la competitivitat empresarial.
- T'INTERESSA: Una coneguda empresa acomiada més del 80% de la plantilla a Catalunya
- T'INTERESSA: El poble de Barcelona més barat per viure és a menys d'1 hora amb cotxe de la ciutat
Tot això planteja desafiaments i controvèrsies, especialment pel que fa a l'equitat en l'accés a la mobilitat. També per l'impacte econòmic per als usuaris de vehicles privats. Caldrà esperar per saber si, d'aquí a uns mesos, Barcelona es converteix en pionera a aplicar la mesura.
Més notícies: