Muntatge de fotos d'un nadó somrient i al costat una persona pensativa amb interrogants al costat
ACTUALITAT

El preciós nom català de cinc lletres que només tenen 52 nenes a tot Catalunya

Existeix un nom català que només tenen 52 nenes en tota la comunitat autònoma i només 64 en tota Espanya

En el món dels noms per a nenes, hi ha una rica diversitat que reflecteix tant la tradició com la modernitat. Els noms clàssics com Júlia o Martina continuen sent populars per la seva bellesa i solidesa històrica. Tot i això, a Catalunya, cada vegada més pares opten per noms moderns i innovadors.

Aquests nous noms, sovint inspirats per la cultura contemporània, el cinema, la literatura i, fins i tot, tendències internacionals, estan guanyant terreny ràpidament. A més, molts noms que són populars en espanyol també troben el seu lloc a la llengua catalana, sovint amb lleugeres variacions que els atorguen un toc únic i especial. I aquest és el cas de la Llura, que prové de l'adaptació de la Laura.

Muntatge de fotos de primer pla d'un bebè feliç i al costat una mà escrivint noms

L'origen i el significat del nom Llura

Llura no és un nom extremadament comú, ni a Catalunya ni a Espanya. A més, sona delicat i té un aire modern i únic.

El nom Llura és una variant catalana de Laura. Es tracta d'un nom d'origen llatí que prové de la paraula laurus, que significa llorer. A l'antiguitat, el llorer era un símbol de victòria i honor, ja que les corones de llorer eren utilitzades per coronar els vencedors als Jocs Olímpics i a altres competicions de l'antiga Grècia i Roma.

Així doncs, Llura té dos significats:

  • Victòria i honor: A causa de la seva connexió amb el llorer, Llura simbolitza victòria, honor i èxit. Aquestes qualitats eren atribuïdes a les persones de gran distinció.
  • Feminitat i bellesa: Igual que Laura, Llura també evoca imatges de bellesa i gràcia, qualitats comunament associades amb el llorer a la poesia i a la literatura clàssica.

A més, és un nom molt original. Segons recull l'Institut Nacional d'Estadística (INE), actualment només hi ha 64 nenes que s'anomenin així a tot Espanya. 52 d'elles, a Catalunya. Per ser més concrets, 43 a Tarragona i 9 a Barcelona.

Muntatge de fotos d'un mapa que mostra quantes persones hi ha a Espanya amb el nom 'Llura' segons l'INE

Triar el nom Llura per a una nena a Catalunya no només evoca aquesta connexió amb la victòria i l'honor. També ofereix una variant única i melòdica que ressona amb la rica tradició lingüística catalana. A més, és un nom molt juvenil perquè l'edat mitjana de les nenes que tenen aquest nom és de 9,6 anys, segons l'INE.

Aquest nom és ideal per a pares que volen una connexió amb la tradició clàssica, però amb una expressió única en el context cultural català. Del que no hi ha dubte és que l'elecció d'un nom és molt important, ja que es tracta d'una cosa que marca una persona per la resta de la seva vida.

➡️ Actualitat

Més notícies: