Panoràmica de la població d'Altafulla amb el castell de fons
ACTUALITAT

El poble de Tarragona on els romans ja estiuejaven i on es va casar Iniesta

Història, senderisme, platges i bruixes a un pas de Tarragona.

La Costa Daurada no sempre rep el reconeixement que es mereix. Aquesta regió, amb un passat ric en història i llegendes, es complementa perfectament amb les platges d'aigües cristal·lines, atraient fins i tot la revista National Geographic, que ha publicat diversos articles sobre els seus encantadors pobles. Un d'aquests municipis, ubicat a la província de Tarragona, és Altafulla, un poble pintoresc ple d'històries de romans i bruixes que l'han convertit en un lloc llegendari.

Com arribar-hi

Arribar a Altafulla és senzill. S'hi pot accedir amb cotxe per l'autopista AP-7, agafant la sortida que porta a aquesta bonica vila. Alternativament, la xarxa de Renfe ofereix serveis de trens regionals des de Barcelona que arriben directament a la localitat.

Què veure

A Altafulla, un dels primers llocs a visitar és la Vila Closa, el nucli històric de la ciutat. Aquest nucli antic va sorgir com una ciutat medieval fortificada al segle XI i encara conserva el Castell de Montserrat, erigit a la mateixa època i situat al punt més alt de l'urbs. Passejant pels carrers, es pot visitar el museu etnogràfic, que ofereix una visió del passat agrícola del lloc, l'església de Sant Martí, el carrer del Forn i la Plaça del Pou, on hi ha un monument als castellers. A més, és interessant observar els noms dels carrers, molts dels quals porten noms de bruixes.

Bruixes

Altafulla no amaga la seva connexió amb les bruixes, i celebra una nit especial anomenada Nit de les Bruixes, que té lloc a finals de juny. Les llegendes sobre aquestes bruixes estan recopilades en diversos llibres disponibles a la ciutat. Moltes d'aquestes dones eren considerades bruixes per ser lliures i es diu que feien servir passadissos secrets per realitzar rituals a la platja.

Llegendes i rituals

D'aquesta època han perdurat diversos elements, com l'assenyalament a certes dones i les pedres precioses que feien servir per atraure diners, allunyar males energies o cuidar la salut. Aquestes pedres es poden adquirir al mercat medieval que se celebra a finals de juny. Els locals també poden compartir relats sobre els rituals que feien aquestes bruixes, afegint un toc de misteri i encant a Altafulla.

Platges

Les platges d´Altafulla són un altre gran atractiu. Amb més d´un quilòmetre d´extensió, la platja compta amb una sorra daurada i aigües netes que permeten veure el fons marí i la seva fauna. La platja està coronada per l'impressionant castell de Tamarit i, just a sota, hi ha una cala perfecta per als que busquen tranquil·litat.

Imatge de la platja d´Altafulla

Llocs amb història

Per als que busquen més activitats, a prop de la platja hi ha el barri de les Botigues de Mar, amb casetes blanques del segle XVIII que originalment eren magatzems de pescadors. Avui són habitatges i botigues plenes d'encant i història. Un altre lloc icònic és els Munts d'Altafulla, ruïnes romanes de la mansió de Caius Valerius Avitus, un governador de l'antiga Tarraco. La vila, construïda al segle I i abandonada després d'un incendi dos segles després, conserva mosaics i estructures d'estanys, termes i habitacions.

Et ve de gust una mica de senderisme?

El camí de Ronda, en direcció a Tarragona, ofereix parades interessants com el castell de Tamarit i altres ubicacions. Des del mirador del passeig del Fortí, a prop de la vil·la romana, es pot iniciar una ruta de senderisme cap a Torredembarra, amb impressionants vistes dels penya-segats. Al llarg del camí, hi ha la platja daurada del Canyadell i el penya-segat de la Bramadora. En arribar al far de Torredembarra, al costat del seu port esportiu, podeu descansar als bars del port o explorar la gruta Roca Foradada. Un passeig pel passeig marítim de Torredembarra o un bany a la platja de la Paella completen aquesta ruta abans de tornar a Altafulla.

➡️ Actualitat

Més notícies: