Muntatge de fotos d´un poble rural i, davant, un home amb rostre pensatiu
ACTUALITAT

Una de les 'joies' naturals més boniques de Catalunya es troba a 2 hores de Barcelona

Visita La Farga, l'olivera més antiga de Catalunya

A la localitat d'Ulldecona, Tarragona, hi ha la Farga, una de les meravelles mil·lenàries de Catalunya. Es tracta d'una olivera de 1710 anys que ha esdevingut un símbol històric de la zona. L'arbre està ubicat a l'espai natural d'oliveres mil·lenàries de l'Arión, molt a prop de la frontera amb el País Valencià.

Aquesta olivera amb nom propi va ser declarada Arbre monumental per la Generalitat de Catalunya l'any 1997. Més tard, el 2006, va obtenir el premi a la millor olivera monumental d'Espanya per l'AEMO (Associació Espanyola de Municipis de l'Olivera). I, encara que potser la seva fama tendeix a ser local, els més interessats a la botànica i la dendrologia ho consideren un tresor de la natura.

La Farga, l'olivera més antiga de Catalunya, es troba al Museu Natural de l'Arión

A causa de la creixent popularitat de l'olivera, va anar sorgint la idea de crear el Museu Natural de l'Arión. La iniciativa va ser promoguda per l'Ajuntament d'Ulldecona, amb el suport dels propietaris i d'altres entitats que compartien objectiu. El Museu Natural de l'Arión vetlla perquè les visites formin part d'un turisme sa, que respecta l'entorn alhora que se'n nodreix.

Muntatge de fotos de l'Espai Natura Oliveres Mil·lenàries de l'Arió

L'olivera La Farga va ser estudiada i datada pel Laboratori de Dasometria de la Universitat Politècnica de Madrid. Aquesta datació va concloure que l'arbre va ser plantat l'any 314, durant el regnat de Constantí el Gran. Es tracta d'un exemplar de l'espècie Olea europaea i compta amb una alçada imponent de 6,50 metres.

Tot i la seva impressionant fitxa tècnica i la seva òbvia necessitat de protecció, es continua lluitant per la supervivència de La Farga. Les entitats relacionades amb el Museu Natural de l'Arión no disposen del suport administratiu suficient per a la conservació correcta de l'espai. Per això, és clau que La Farga aconsegueixi el reconeixement d'arbre espanyol i europeu de l'any i així obtenir la protecció i l'ajuda necessària.

Visitar el Museu Natural de l'Arión no és només una experiència per als sentits, sinó que serveix per col·laborar en la preservació dels seus exemplars. La Farga és una relíquia natural que ha sobreviscut gairebé dos mil·lennis a diferents esdeveniments històrics i mereix ser protegida. Pensar que podria desaparèixer a causa de la manca de suport humà i econòmic és, si més no, trist.

➡️ Actualitat

Més notícies: