Muntatge amb el fons de Barcelona, enfocant la Sagrada Família en angle picat i una dona amb cara de sorpresa assenyalant cap a l'esquerra, on hi ha un mapa de Catalunya amb la bandera
ACTUALITAT

La paraula en català més curta i que té meravellada a tot Espanya

Tres lletres, un ús diari de molta gent i sense cap traducció en altres idiomes

El català és un idioma amb un patrimoni lingüístic exquisit, ple d'expressions pròpies que donen color i vida al llenguatge quotidià. Tot i això, quan una catalana com Judith Marcos s'aventura fora de les fronteres de la seva terra natal i s'estableix a Madrid, descobreix que moltes d'aquestes expressions perden el seu significat o simplement no s'utilitzen de la mateixa manera.

Ben segur que una de les paraules que la Judith va veure que no tenien traducció era un malnom que ha merescut diverses notícies en molts mitjans. Es tracta d'una paraula que fem servir tots els catalans dia rere dia: Apa.

Muntatge de fotos d´un plànol general d´una ciutat catalana amb una bandera de Catalunya i, al costat, una imatge borrosa amb interrogants

Apa, una paraula emblemàtica que ressona als racons de Catalunya amb un significat peculiar i multifacètic. Aquí, "apa" no és només una simple interjecció, sinó que es converteix en una crida a l'acció, un gest d'ànim o fins i tot un comiat abrupte.

L'experiència de Judith a Madrid

Tot i això, quan una catalana com Judith Marcos s'estableix a Madrid, descobreix que aquesta paraula tan arrelada en el seu vocabulari quotidià no té el mateix ressò a la capital espanyola.

En un vídeo viral compartit a TikTok, Judith comparteix la seva experiència sobre el xoc cultural que ha experimentat des que es va traslladar a Madrid. El vídeo ha captat l'atenció de milers d'espectadors, mostrant com aquestes diferències lingüístiques regionals poden generar sorpresa i intriga.

Judith revela la seva sorpresa en descobrir que certes paraules comunes a Catalunya no tenen el mateix ús a Madrid. La paraula "apa", tan familiar i carregada de significat a la seva terra natal, sembla perdre la seva ressonància a la capital espanyola. Aquesta discrepància lingüística crida l'atenció i la convida a reflexionar sobre la diversitat d'expressions i formes de comunicació a diferents regions del país.

Tot i això, "apa" és només el començament d'una sèrie de descobriments lingüístics que Judith comparteix en el seu vídeo. A mesura que explora més a fons les diferències entre el català i el castellà, topa amb termes i expressions que mai no havia considerat. Des de "maquineta" fins a "punt de llibre" i "xafardejar", cada paraula revela una nova capa de complexitat lingüística i cultural.

Davant la recepció positiva del vídeo, Judith es compromet a compartir més paraules que "només existeixen en català", ja que té una llista amb molts termes que li han cridat l'atenció des de la seva arribada a Madrid. Aquesta experiència reflecteix la riquesa i la diversitat lingüística d'Espanya, així com la capacitat de les persones per adaptar-se i aprendre de noves cultures i formes d'expressió.

➡️ Actualitat

Més notícies: