La mítica botiga de sabates que ha abaixat la persiana a Barcelona
Calçats Cubedo, una sabateria gairebé centenària de Barcelona, tanca les portes després de 99 anys d'història
Els petits comerços familiars han estat substituïts en els darrers temps per una altra mena de negocis. La revolució tecnològica ens ha portat a l'era digital en què vivim, que ha propiciat el creixement del comerç en línia.
A més, a les grans ciutats, com ara Barcelona, aquestes botigues de barri han estat reemplaçades per un altre tipus d'establiments enfocats al turisme i al consumisme. Barcelona ha perdut la gran majoria de comerços, propiciat pel canvi dels hàbits de consum.
Aquest és el cas de Calçats Cubedo, que l'any que ve complia un segle en funcionament. No obstant això, no ho podran celebrar, després d'abaixar la persiana dels seus dos últims locals dissabte passat. La televisió de Barcelona, Betevé, ha publicat un reportatge en què entrevisten el propietari i narren la seva història i els motius del tancament.
El barri de la Barceloneta perd la seva única sabateria
Calçats Cubedo "va ser la primera i serà l'última" sabateria del barri de la Barceloneta. El canvi d'hàbits dels consumidors ha generat una gran disminució de les seves vendes. Després de 99 anys de servei, s'han vist obligats a abaixar la persiana
La botiga ubicada al carrer Atlàntida de Barcelona era més petita i la seva clientela se centrava en veïns del barri i persones grans que seguien comprant als seus comerços de confiança. Malauradament, això no donava prou beneficis per mantenir el negoci obert.
D'aquesta manera, la Barceloneta va presenciar com tancava la darrera botiga de calçat. Els propietaris lamenten haver hagut de tancar just abans de fer 100 anys. Tot això, no fa més que malmetre el comerç local i de proximitat.
Barcelona està de dol per aquesta pèrdua
El 1925, l'avi de Josep Cubedo, actual copropietari amb la seva germana, va inaugurar la primera sabateria al barri de la Barceloneta. Un temps després, van arribar a tenir sis botigues, de les quals actualment només dues estaven obertes. La primera i la que es trobava a la Via Laietana, al costat de la plaça de l'Àngel, que va obrir fa 47 anys.
Aquesta última era molt coneguda pels veïns per la seva antiguitat i la seva bona localització. Per aquest motiu, també era molt freqüentada per visitants i turistes, que en els darrers anys suposaven un 90% de les vendes. Però, segons explica el responsable, a partir del 2017 van començar els problemes.
Aquest volum de clients estrangers va anar minvant, a partir de l'agost, arran de l'atemptat a la Rambla de Barcelona. Tot seguit, van començar les obres per instal·lar un ascensor al metro de Jaume I, que es troba just davant de la sabateria, i es van allargar durant dos anys. Aquestes van provocar la desviació del trànsit dels transeünts i "aquí no hi entrava ningú", lamenta Josep.
Les conseqüències de la pandèmia i l'expansió de les plataformes de venda en línia, s'han sumat, actualment, a les obres de reforma de la Via Laietana. Per acabar, remarca les altes exigències de l'Ajuntament de Barcelona com a motiu definitiu de la liquidació. Tot i que són propietaris del local, asseguren que "estem en una finca amb tres catalogacions i només per arreglar coses de l'edifici, els darrers tres anys hem estat pagant 1.400 euros mensuals".
Els propietaris han decidit conservar la seva propietat fins a trobar els llogaters ideals, tot i que han rebut moltes ofertes per la seva bona ubicació. Finalment, han optat per llogar el local a una parella de la ciutat que obrirà una botiga de roba.
Prenent aquestes mesures, volien evitar que es repetís el cas d'un altre local que van tancar el 2020, a causa de la competència deslleial dels venedors ambulants il·legals. A causa de la necessitat econòmica van decidir vendre'l. Al seu lloc hi ha un negoci de fundes de mòbil, un d'ulleres i un altre de souvenirs. Cubedo considera que això “empobreix el comerç”.
Més notícies: