Muntatge amb captures de vídeo

ACTUALITAT

Vídeo: Grava en directe com uns estrangers okupen un pis en una ciutat catalana

Els okupes entren donant una puntada de peu a la porta davant la impotència de la veïna que ho grava tot

L'okupació ha esdevingut un dels principals problemes de seguretat a Catalunya. La regió lidera les okupacions a tot Espanya, i només Catalunya suma més casos que les tres comunitats següents juntes. Un vídeo que circula per les xarxes i que s'ha tornat viral mostra perfectament la impunitat amb què actuen els delinqüents per ficar-se als pisos i ocupar-los il·legalment.

Les imatges van ser captades per una veïna de l'edifici on els okupes entren a plena llum del dia donant una puntada de peu a la porta. Ha passat a la ciutat de Berga, a la província de Barcelona, sense que els okupes semblin molt preocupats perquè els estiguin gravant. Una demostració de la impunitat amb què se senten aquests delinqüents a l'hora d'actuar, i la indefensió dels propietaris que pateixen les okupacions.

Al vídeo apareix una dona àrab amb un mocador al cap parlant per telèfon amb algú. A prop hi ha un grup de joves que dialoguen amb la veïna que està gravant l'escena, i que asseguren que el pis és seu. “No siguis mentider”, li respon la veïna, “a tu t'agradaria que es fiquessin a casa teva?”.

Instants després torna a aparèixer la dona del mocador, acompanyada aquesta vegada per un jove de la mateixa nacionalitat. Tots dos s'acosten a la porta, malgrat les advertències de la veïna que diu que trucarà a la policia. El jove li fa una pinta abans de donar una puntada de peu a la porta, trencar els vidres i entrar a dins juntament amb la dona mentre la veïna crida desesperada.

La plaga de les okupacions a Catalunya

El 2020 el Ministeri de l'Interior va implementar la normativa per tallar les okupacions, que des de llavors han patit un lleu descens. Tot i això, Catalunya segueix liderant les okupacions i el 2023 va sumar el 40% dels 10.345 casos registrats a tot Espanya. Només a Catalunya s'okupen més pisos que a les tres comunitats amb més okupacions, que són Andalusia, el País Valencià i Madrid.

Les okupacions a Catalunya han augmentat un 82% els darrers anys, i la majoria es concentren a Barcelona. Això ha portat ajuntaments com Badalona a crear una oficina especialitzada a combatre les okupacions, model que ara està sent imitat per altres municipis catalans. Molts d'aquests aplanaments generen problemes de convivència amb els veïns per la insalubritat, el risc d'incendi, l'incivisme i la compravenda i el consum de drogues.

➡️ Actualitat

Més notícies: