Muntatge de fotos d'un avió aparcat a un aeroport i, al costat, la imatge del celler del vehicle

ACTUALITAT

Què ha passat a l'aeroport del Prat i què comporta estar exposat a radioactivitat

L'aeroport del Prat de Barcelona ha viscut un gran ensurt després que s'activés una alerta per la fuita de material radioactiu

Ensurt d'infart a Barcelona. Una possible fuita de material radioactiu a l'aeroport del Prat ha encès totes les alarmes al voltant de les 10.30 hores a la terminal 1.

I tot arran de detectar un paquet sospitós, el qual contenia un producte mèdic radiològic que s'hauria abocat. Per part seva, Protecció Civil ha activat l'AEROCAT, un pla d'emergències aeronàutiques i el RADCAT, un pla especial per a emergències radiològiques.

L'aeroport del Prat ha activat les alertes després d'un paquet sospitós

Les alarmes han saltat després que s'aboqués un producte mèdic que anava a la bodega d'un avió. El vehicle afectat havia aterrat a l'aeroport del Prat de Barcelona i pertanyia a la companyia Swiss Airlines.

L'avió afectat venia de Zúric i portava un paquet a la bodega que contenia aquest producte mèdic radiològic. L'avió ha estat estacionat a l'estand 264 de la Terminal 1 de l'aeroport de Barcelona. Una zona que s'ha acordonat per fer les comprovacions necessàries i determinar o descartar els nivells radiològics.

Diversos efectius del cos de Bombers treballen amb el Servei de Coordinació d'Activitats Radioactives, amb la Unitat d'Intervenció i el suport del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) per gestionar la incidència.

De moment, no ha transcendit cap ferit. De fet, Patrícia Plaja, la portaveu del Govern de Catalunya, ha assenyalat que no té constància que hi hagi “persones afectades de gravetat”. Tot i això, cinc persones que estaven treballant a la bodega han estat traslladades a centres hospitalaris per rebre atenció mèdica de manera preventiva.

Què significa que hi hagi risc radioactiu?

El risc radiològic té lloc quan les radiacions ionitzants no provinents de centrals nuclears tenen risc d'irradiar-nos. Les persones s'han de protegir de les radiacions ionitzants, que es poden donar en forma de partícules o d'ones.

La pèrdua de control d'una font de radiació, la presència de material radioactiu o la seva emissió a l'ambient pot comportar certs riscos per a la salut i la seguretat. En dosis molt elevades, la radiació podria alterar el funcionament correcte de l'organisme. Es podrien donar nàusees, vòmits, eritemes, caiguda dels cabells, una síndrome aguda per radiació i lesions locals com cremades per radiació.

Estar exposat a radiació ionitzant a llarg termini podria desenvolupar certes malalties com el càncer, o fins i tot provocar la mort.

Al territori català existeix el RADCAT, un Pla especial per a emergències radiològiques de Catalunya. Aquest pla recull una estructura de resposta, un pla operatiu i els procediments necessaris per gestionar i afrontar qualsevol emergència radiològica.

La finalitat del RADCAT és minimitzar el risc, garantir la seguretat de les persones i protegir les infraestructures i el medi ambient. Per aquest motiu, Protecció Civil ha activat el RADCAT davant de l'incident de l'aeroport de El Prat-Barcelona.