Muntatge dels blocs de pisos incendiats a València i el logotip de FBEX

ACTUALITAT

FBEX, l'empresa catalana que va construir l'edifici de l'incendi de València

FBEX es va encarregar de la construcció de l'edifici que s'ha cremat totalment en qüestió d'hores a València

FBEX és el nom de l'empresa catalana que va construir l'edifici que s'ha cremat a València. L'incendi de València ja s'ha convertit en una tragèdia que ha commocionat a tot el país després de les impactants imatges que s'han pogut veure.

Es tractava d'un modern edifici residencial ubicat a la rotonda del General Avilès, al barri del Campanar. En poques hores es va consumir del tot a causa d'unes flames que va ser impossible sufocar. Les primeres hipòtesis apunten que el material que revestia l'edifici, el poliuretà, va poder provocar la ràpida propagació del foc.

FBEX va construir l'edifici en plena bombolla immobiliària espanyola. I aquest edifici va ser promocionat com un exemple de màxima qualitat en materials de construcció i rigorosos controls de qualitat.

El panell que revestia la façana estava format per 0,5 mm d'alumini i 5 mm de polietilè massís. Uns materials que van accelerar la propagació de les flames de l'incendi de València.

FBEX, la constructora catalana que va fer l'edifici de l'incendi de València

Però darrere d'un projecte com el de FBEX hi ha una sèrie de causes que han fet que el cas de València sigui una tragèdia. Segons les investigacions preliminars, la propagació de l'incendi de València que va devorar la construcció s'atribueix a la presència de materials altament inflamables. Uns materials que es van utilitzar per al revestiment exterior de la façana.

En particular, s'assenyala l'ús de panells tipus Alucobond. Aquests consisteixen en un panell format per dues làmines de coberta d'alumini i un nucli farcit d'agregat mineral. O, en alguns casos, poliuretà. Experts en enginyeria i construcció han estat alarmats per aquesta perillosa combinació. 

Incendi en un bloc de pisos de València
FBEX està ara al punt de mira | Twitter, @diego_tabg

FBEX pren una decisió de construcció gens encertada

Tot això es presenta com un material altament inflamable i de ràpida propagació. Per tot això, la decisió de FBEX podria haver contribuït significativament a la ràpida expansió de les flames.

Aquest tràgic incendi de València ha revifat preocupacions sobre la seguretat dels materials usats en la construcció. Especialment, durant l'auge immobiliari del qual es van beneficiar constructores com a FBEX.

Prioritzar l'estètica i la imatge sobre la seguretat estructural s'ha demostrat que mai no va ser una bona elecció.

El cas de l'incendi de València i FBEX no és únic, ja que s'han registrat incidents semblants en altres parts del món. Com el devastador incendi de la torre Grenfell a Londres l'any 2017, que també va involucrar l'ús de panells de façana tipus Alucobond.

Bombers pujats en grues davant de l'edifici incendiat a València
L'incendi de València ha commocionat tot el país | Europa Press

La construcció de l'empresa catalana empeny a avaluar més edificis

Les autoritats locals han anunciat que es durà a terme una investigació exhaustiva per determinar les causes de l'incendi. Així com per avaluar l'estat d'altres edificacions construïdes amb materials semblants a València.

Així mateix, aquest tràgic incendi ha generat un debat col·lectiu sobre els estàndards de seguretat a la construcció. També sobre la necessitat d'una major regulació i supervisió al sector immobiliari.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies dels SUCCESSOS més destacats de Catalunya al WhatsApp!