Les tres hipòtesis sobre el dramàtic incendi de València
El poliuretà, el vent i un tendal són els tres factors que explicarien la propagació ràpida i l'origen del foc de l'incendi de València
L'incendi de València ha commocionat tot el país. El passat dijous, 22 de febrer, les flames es van començar a apoderar d'un edifici de 14 plantes ubicat a l'avinguda del Maestro Rodrigo, al barri de Campanar.
El foc va començar al voltant de les 17.10 hores en un dels habitatges del vuitè pis de l'edifici i, en qüestió de pocs minuts, va devorar tot l'immoble. De moment, les flames han provocat almenys quatre morts i 15 ferits, sis d'ells estan ingressats en centres hospitalaris.
Entre els ferits hi ha nou homes —sis bombers—, d'entre 25 i 57 anys; quatre dones, entre 27 i 81 anys; i un menor de set anys. A més, hi ha 15 desapareguts. A hores d'ara, els serveis d'emergències continuen treballant per extingir el foc.
Les causes que explicarien la ràpida propagació del foc en l'incendi de València
L'incendi de l'edifici de València ha deixat unes imatges espectaculars i commovedores. Una de les coses que més ha cridat l'atenció del succés ha sigut la rapidesa amb què es van propagar les flames per tot l'immoble. Un fet que ha donat peu a diverses especulacions i hipòtesis sobre els fets.
Les primeres hipòtesis ja assenyalen quin és motiu que va provocar que les flames es propaguessin amb tanta rapidesa. Alguns experts detallen que el revestiment de poliuretà va ser el que va provocar que el foc es propagués tan ràpidament.
Segons Esther Puchades, vicepresidenta del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de València, el poliuretà “és un material que quan es posa contacte amb foc té un problema de degoteig”. I això va fer que “el foc s'estengués cap a la part de baix i per la mateixa calor també cap amunt”, va declarar a RTVE.
Es tracta d'un component altament inflamable “i això és el que ha ocasionat que l'edifici cremés en menys de mitja hora”, va declarar a À Punt.
El poliuretà és un component aïllant que es va fer servir per rehabilitar façanes en construccions entre l'any 2000 i el 2010. I es va utilitzar molt en façanes ventilades, és a dir, aquelles que tenen un buit entre el maó i uns panells metàl·lics exteriors, com és el cas de l'edifici de València. Tot i això, Puchades assegura que “avui dia ja no es fa servir, almenys no d'aquesta manera”.
D'altra banda, Antonio Hospitaler, professor de la Universitat Politècnica de València, ha apuntat que s'han ajuntat “molts factors de risc”. Segons aquest expert, “els incendis es propaguen més ràpidament a les façanes que a l'aire lliure”.
I això és perquè a les façanes les flames s'enganxen i pugen amb molta velocitat perquè “el material de construcció[poliuretà]és combustible”. Si la façana hagués estat construïda amb un altre component, el foc no s'hauria propagat.
A més, el vent de ponent —que és càlid— és un factor que tampoc no va ajudar. A València es van registrar ratxes que van arribar als 60 quilòmetres per hora, fet que també va poder facilitar la ràpida propagació del foc.
Com s'ha originat l'incendi de València?
Tot i que diversos experts tenen clar que va ser el poliuretà el que va provocar que el foc s'estengués tan ràpid, hi continua havent incògnites per resoldre. De moment, no se sap què va poder provocar l'incendi i quin va ser l'origen.
Un testimoni que es trobava davant de l'edifici en el moment de l'incendi va relatar que “el primer que hem vist és un tendal cremant en un balcó”. Els Bombers no van trigar a anar-hi, ja que tenen el parc molt a prop de l'immoble. “Quan han arribat no hi havia gaire foc, però mentre es preparaven es va propagar amb molta rapidesa”, declara el testimoni a ValenciaPlaza.
Pel que sembla, l'origen del foc va ser un tendal que va començar a cremar. Tot i això, caldrà esperar a veure què determina la investigació per concloure què va poder originar realment aquestes flames.
Més notícies: