Què és el poliuretà que revestia l'edifici incendiat a València?
El poliuretà és un material inflamable que es fa servir en molts edificis i que va contribuir a la ràpida propagació de les flames
L'incendi que va arrasar dijous a la tarda dos blocs d'habitatges a València va sorprendre per la ràpida propagació de les flames. En poc més de mitja hora es va expandir per tota la construcció, causant almenys quatre morts i 15 desapareguts. Els experts atribueixen tal virulència al poliuretà que revestia la façana.
En concret, es tracten de panells d'Alucobond, que és el nom comercial del panell composite. Està format per dues làmines de coberta d'alumini i un nucli farcit d'agregat d'alumini, recull Las Provincias.
L'enginyera Esther Puchades, vicepresidenta del Col·legi d'Enginyers Tècnics de València, havia fet un informe pericial de l'edifici per sinistres anteriors. Va explicar que, encara que el que es pot veure des de l'exterior és una xapa d'alumini, sobre el mur de rajola tenia un revestiment de poliuretà.
Es tracta d'un material plàstic que "en contacte amb el foc degota. I això és el que ha fet que les flames s'hagin estès cap avall". A més, "per la calor i l'aire calent, s'estenien cap amunt", ha apuntat a TVE.
Aquesta construcció comptava amb només 15 anys i tenia una façana ventilada. Aquest sistema està pensat principalment per a l'aïllament tèrmic i acústic dels immobles.
Puchades confirma que la ràpida expansió del foc es deu a l'ús de poliuretà que es fa servir com a revestiment. Aclareix que n'hi ha altres de menys inflamables, però en realitat aquest sistema garanteix un "acabat molt bo". Tot i això, revela que aquest material tan inflamable ja no està permès actualment.
Encara resulta una mica prematur avançar si hi ha risc d'esfondrament. Considera que "fins que no s'apagui el foc no es podrà veure".
El també enginyer industrial i exdegà del Col·legi Oficial d'Enginyer Industrials de la Comunitat també responsabilitzava el material d'aïllament de les plaques. Va assenyalar que va poder actuar com una càmera d'aire permetent la propagació i causant un efecte xemeneia.
L'edifici incendiat tenia materials de qualitat
Els experts afegeixen que l'edifici incendiat a València és "d'una suposada qualitat mitjana-alta". De fet, la promotora que el va construir el promocionava en un vídeo com un complex "avantguardista i singular".
Fins i tot destacava “la màxima qualitat en materials de construcció”, amb especial atenció a les façanes. Estan "revestides amb un innovador material d'alumini tipus Alucobond".
L'arquitecte David Calvo, a través d'un post a X, va revelar un detall important que afecta la constructora. "Es van oblidar dir que cada panell només tenia 0,5 mm d'alumini davant de 5 de polietilè massís", va afegir.
Darrere d'aquest producte hi ha la companyia suïssa 3A Composites, que al nostre país és coneguda pels panells sandvitx d'alumini. Es tracten de planxes amb cobertura exterior d'alumini i interior de polímer, publica El Confidencial. De vegades, en funció de la qualitat del material, poden incorporar a la part interior una capa retardant del foc.
Esther Puchades sospita que aquest tipus de materials no són gaire habituals a la major part construccions d'Espanya. El més habitual és que es recorri a la fibra de vidre com a revestiment. En el cas de fer servir poliuretà, les façanes "haurien de comptar amb barreres tallafocs", que així evitarien la seva ascensió per l'edifici.
Més notícies: