Muntatge de fotos d'una panxa d'embarassada de perfil i, de fons, un plànol general de la ciutat de Barcelona on s'aprecia la Sagrada Família

ACTUALITAT

L'edat que cada vegada esperen més dones per ser mares a Barcelona

Tenir fills no és una decisió fàcil i s'han de complir diversos factors per fer realitat el somni de ser mare

Ser mare i tenir fills no és una decisió fàcil. Probablement, sigui la més important de la vida una dona. Tenir fills vol dir que algú depengui de tu per i per sempre i un canvi de vida de 180 graus.

A quina edat es tenen avui dia els fills també és un tema d'estudi. L'Informe d'Indicadors de Salut Local revela un canvi significatiu en els patrons de maternitat a la província de Barcelona. Les mares de 40 o més anys representen ara l'11% de tots els naixements, duplicant les xifres de fa una dècada.

Aquest fenomen reflecteix una tendència creixent a postergar la maternitat, amb dones de 30 a 34 anys constituint el 33,9% de les mares. Per la seva banda, les de 35 a 39 anys, el 28,3% el 2021.

Les mares han estat assotades per l'economia

L'estudi també assenyala una disminució constant a la taxa de natalitat des del 2008, atribuïda en part a la crisi econòmica. D'altra banda, tot i que les dones estrangeres històricament tenien més fills que les espanyoles, el 2021 es va observar un canvi. De fet, hi va haver una disminució del percentatge de mares estrangeres que decidien donar a llum els fills a Espanya.

La diputada de Salut Pública, Gemma Tarafa, destaca les implicacions socioeconòmiques de l'edat de les mares. Les raons principals de les mares per postergar la maternitat són la precarietat laboral i la dificultat per accedir a l'habitatge.

Plànol curt de Gemma Tarafa amb rostre seriós parlant en una roda de premsa
Gemma Tarafa ha destacat les implicacions socioeconòmiques de postergar la maternitat | Europa Press

Tenir fills implica moltes necessitats

Aquesta realitat planteja desafiaments per a les administracions en salut pública. Ja que han d'adaptar els serveis per atendre les necessitats específiques de les dones que es converteixen en mares a edats més avançades.

Pel que fa a la salut sexual, l'informe revela que el 24% dels embarassos finalitzen amb una interrupció voluntària de l'embaràs (IVE). Amb taxes més altes entre les dones estrangeres.

Tot i que hi ha hagut un lleuger descens en les taxes d'IVE, les infeccions de transmissió sexual continuen sent una preocupació. Mantenint xifres similars a les dels anys anteriors.

Muntatge de fotos de la panxa d'una dona embarassada de perfil i, al costat, la imatge d'un bebè nounat als braços
El 24% dels embarassos finalitzen amb una Interrupció Voluntària de l'Embaràs (IVE) | Getty Images Signature de IdeaBug, Kaspars Grinvalds, e-noticies.cat

Les mares, els seus fills i els nous reptes socials

Davant d'aquests reptes, el Servei de Salut Pública va destinar recursos significatius a la promoció d'una sexualitat saludable. Inclosos tallers d'educació sexual per a nens i adolescents.

Aquests esforços busquen abordar les canviants realitats socials i de salut a Barcelona. Tot plegat amb un enfocament en la prevenció i el suport a la salut sexual i reproductiva de la població.

Les dones que decideixin tenir fills podran obtenir una ajuda de 100 euros al mes durant el primer any. Es tracta d'un ajut que ha impulsat el Govern per promoure la maternitat al país. Una ajuda més que sortirà de les butxaques de tots els ciutadans.