Policia deté una persona

ACTUALITAT

Les noves dades de la delinqüència a Manresa que desmunten el relat de l'esquerra

El 2023 va haver-hi un 60% més d'agressions sexuals, un 92% més de violacions amb penetració, i més robatoris amb violència sobre les persones i en establiments

Manresa va ser l'estiu passat escenari d'una batalla multitudinària que va desembocar en una manifestació ciutadana contra la inseguretat. Durant dies, la ciutat es va dividir entre la indignació dels veïns i una esquerra que negava el problema i assenyalava l'extrema dreta. Setmanes després, les dades de criminalitat del Ministeri d'Interior assenyalaven un augment de la delinqüència del 14% a aquesta ciutat.

Ara, el darrer informe trimestral del ministeri torna a assenyalar un augment dels delictes a Manresa. Segons aquestes dades, sense comptar els delictes cibernètics, la delinqüència s'ha disparat un 8,9% respecte a l'any anterior. De fet, en aquesta localitat barcelonina la criminalitat convencional ha augmentat més que a la totalitat de Catalunya a l'últim any.

Imatge de dos agents dels Mossos d'Esquadra detenint a un home
La policia s'emporta detingut un delinqüent | Mossos d'Esquadra

Les dades criden encara més l'atenció quan entrem als detalls. El 2023 hi va haver més de mil furts (109 més que l'any anterior), fet que suposa tres al dia. Els robatoris amb força a domicilis van baixar, però van pujar els realitzats en establiments i altres instal·lacions (un 95% més). Els robatoris amb intimidació o violència sobre les persones van augmentar un 15,5% en qüestió d'un any.

Un 60% de delictes sexuals, un 92% més de violacions amb penetració

També van pujar els delictes per lesions o baralles, en aquest cas un 35,8%, i es van disparar un 60% les agressions sexuals. Entre elles destaca el creixement de les violacions amb penetració, que del 2022 al 2023 van passar de 14 a 27 denúncies (un 92% més). El 2022 no s'havia comès cap homicidi, mentre que el 2023 n'hi va haver un de consumat i dos més en grau de temptativa.

Altres dades, l'any passat va haver-hi un 27% més de robatoris de vehicles, i la resta de delictes convencionals va augmentar un 6,8%. La criminalitat a Catalunya va pujar un 5,6% el 2023, cosa que significa més de tres punts per sota de Manresa. Les dades tornen a revifar el debat sobre la seguretat, no només a la capital del Bages sinó a moltes altres localitats on els delictes també s'han disparat.

Brutal pallissa a pals

La inseguretat a Manresa es va tornar a manifestar la setmana passada, quan un grup de joves estrangers va molar a pals un altre noi al nucli antic de la ciutat. La víctima va quedar inconscient i amb diverses ferides de diversa gravetat, mentre que fins ara la policia ha detingut quatre persones. Segons els testimonis, un grup de fins a cinc individus va perseguir la víctima fins que el van atrapar i el van agredir amb pals.

Els fets van passar al carrer Santa Llúcia, al barri de les Escodinas, un dels més massificats per la població estrangera. La degradació d'aquest barri ve de lluny però s'ha accelerat els darrers anys. Ara és un paradís per als delinqüents, amb ocupació de pisos, venda de drogues, baralles i violacions en rajada.

Debat sobre la seguretat

Després de la baralla que va tenir lloc aquest estiu, uns dos mil veïns es van manifestar contra la inseguretat al marge dels partits i dels interessos polítics. Els manifestants van demanar “viure amb pau i tranquil·litat” i van reivindicar una Manresa “que sigui lloc de trobada i integració, respectuosa, cívica i tolerant”. Però l'esquerra va estigmatitzar la protesta assenyalant l'extrema dreta i negant un problema d'inseguretat.

➡️ Actualitat

Més notícies: