Monatge d´un home pensatiu i una imatge de la NASA de l´Estret de Gibraltar
ACTUALITAT

¿Es pot tancar algun dia l'Estret de Gibraltar i que Espanya quedi unida a l'Àfrica?

Científics de la Universitat de Lisboa expliquen si es podria començar a tancar l'Atlàntic a l'Estret de Gibraltar

Potser t'has preguntat mai si l'Estret de Gibraltar, que separa Espanya d'Àfrica, podria tancar-se alguna vegada per raons físiques. Així, un nou estudi sobre models computacionals, publicat a la revista Geology i de la Universitat de Lisboa, posa damunt de la taula aquesta opció. Això sí, d'aquí molt de temps.

Exactament, els autors d'aquest estudi creuen que, d'aquí a 20 milions d'anys, l'Atlàntic es començarà a tancar des de l'estret de Gibraltar. Aquesta situació tindrà lloc, ja que hi ha una zona de subducció sota l'Estret que es potenciarà cap a l'interior de l'Oceà Atlàntic. Això generarà que es creï un anell de foc semblant al que hi ha al Pacífic.

Podria Espanya quedar unida a l'Àfrica?

Si no saps què són les zones de subducció, El Debate ha publicat un article en què et detalla, concretament, en què consisteixen. Són els límits convergents entre dues plaques tectòniques, en què una litosfèrica s'enfonsa sota l'altra.

Aquests límits es donen quan una placa oceànica xoca amb una continental o bé amb una altra oceànica que té més densitat. La més densa es fica sota el mantell terrestre, una cosa que anomenem subducció. Aquesta placa que se submergeix s'escalfa i es descompon de manera que allibera aigua i elements volàtils que pugen a la superfície.

Les conseqüències de les zones de subducció són una activitat sísmica més gran, vulcanisme, formació d'arcs d'illes, generació de tsunamis i alteració de l'escorça terrestre. Resumint, modifiquen notablement l'entorn. Ressenya l'article que aquestes zones no són tan fàcils de formar com pensem, perquè les plaques que es necessiten per trencar-se i doblegar-se són molt robustes.

En 20 milions d'anys l'Atlàntic començaria a tancar-se a l'Estret de Gibraltar

Així, els investigadors de la Universitat de Lisboa pensen que el tancament de l'Atlàntic podria donar-se per una invasió per subducció. Això és una migració d'un oceà que es va morint, com el Mediterrani, a altres oceans pristins, com ara l'Atlàntic.

Zona de subducció de l'Estret de Gibraltar

João Duarte, investigador i autor de l'Institut Dom Luiz de la Facultat de Ciències de la Universitat de Lisboa afirma que "la invasió per subducció és inherentment un procés tridimensional. Un que requereix eines de modelatge avançades i supercomputadores que no estaven disponibles fa uns anys".

"Ara podem simular la formació de l'Arc de Gibraltar amb un gran detall i també com pot evolucionar en el futur profund", explica. Aquest ha publicat al seu canal de Youtube una simulació de com seria el procés.

Un estudi més que interessant que revela noves investigacions sobre la zona de subducció de l'Estret de Gibraltar. Es creia que no estava activa, ja que havia anat moderant-se a l'últim milió d'anys de forma notable.

Ara la fase lenta serà d'uns 20 milions d'anys, i després d'aquest temps envairà l'Atlàntic i començarà a progressar. Aquí arrencarà el reciclatge de l'escorça al costat més oriental de l'Atlàntic i seria el més probable que comencés a tancar-se el mateix oceà. Així, Espanya quedaria de mica en mica més unida a l'Àfrica.

➡️ Actualitat

Més notícies: