Fotomuntatge amb una imatge de fons de Llívia, i al capdavant una bandera catalana

ACTUALITAT

El curiós cas del poble català que no es troba a Espanya

Llívia, l'enclavament català a França que desafia les fronteres

Llívia, un pintoresc poble català, té una peculiaritat que el fa destacar: encara que pertany a Catalunya, no es troba a territori espanyol.

Aquest curiós enclavament espanyol es troba envoltat completament per França, cosa que el converteix en un cas únic en la geografia de la península Ibèrica.

Imatge de Llívia, un dels pobles més bonics de Catalunya

Per què Llívia no és a Espanya?

La història de Llívia es remunta a diversos segles enrere, quan es va signar el Tractat dels Pirineus el 1659. Aquest tractat va posar fi a la guerra entre França i Espanya, i com a part de l'acord, Espanya va cedir a França 33 pobles del comtat de Rosselló i l'Alta Cerdanya.

El Tractat dels Pirineus va ser un acord crucial que va redibuixar les fronteres entre tots dos països. Mentre que la majoria dels pobles cedits es van convertir en part integral de França, Llívia, amb el seu estatus de vila atorgat per Carles I, va ser preservada com un territori espanyol enclavat a França.

No obstant això, Llívia va quedar exclosa d'aquesta cessió a causa del seu estatus de vila, cosa que la va mantenir sota sobirania espanyola malgrat estar envoltada per territori francès.

Muntatge del poble de Llívia i uns turistes amb un mapa a la mà amb cara de sorpresos

La ubicació de Llívia

Llívia es troba a la comarca de la Baixa Cerdanya, a la província de Girona, Catalunya. Està envoltada pel departament francès dels Pirineus Orientals, cosa que li dona una situació geogràfica única. Aquest enclavament és a aproximadament 153 quilòmetres de Girona i s'hi accedeix creuant territori francès.

L'estatus especial de Llívia es deu a la seva designació com a vila, una categoria superior a la de poble, atorgada per l'emperador Carles I. Això va permetre que Llívia mantingués la seva sobirania espanyola, diferenciant-se dels altres pobles cedits a França. A més, la vila està protegida pels Pirineus, cosa que li ha conferit una certa autonomia i ha preservat la seva identitat cultural i administrativa al llarg dels segles.

Tot i la seva ubicació, Llívia funciona com qualsevol altre municipi espanyol. Compte amb el seu ajuntament, serveis i tradicions catalanes, però els residents i visitants han de passar per França per accedir a la majoria dels serveis i rutes que connecten amb la resta d'Espanya.

Llívia també és famosa per la seva antiga farmàcia, una de les més antigues d'Europa, i pel patrimoni cultural que inclou l'església de la Mare de Déu dels Àngels i les ruïnes del castell medieval.

➡️ Actualitat

Més notícies: