Fotomuntatge amb una imatge de fons de paraules, i al capdavant un mapa amb la bandera catalana ratllat i una dona sorpresa
ACTUALITAT

Els 4 noms de nen que ja no es fan servir a Catalunya: cap a Barcelona ni Girona

Alguns noms tradicionals que abans tenien moltíssima popularitat, avui dia ja gairebé no es porten a Catalunya

A Catalunya els noms de nen i de nena han anat canviant en els darrers anys. L'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) assenyala que només el 0,7% dels nadons porten noms tradicionals o clàssics avui dia. Una xifra sorprenent, tenint en compte la popularitat de què gaudien en el passat.

Entre aquests noms que s'estan perdent amb el pas del temps trobem quatre que destaquen per la seva poca freqüència. Estan a la vora de l'extinció noms com Tomeu, Xevi, Urgell i Liberto. I és que tot just quatre bebès van rebre aquests noms el 2023.

Els quatre noms catalans gairebé extints avui dia

Aprendrem una mica més sobre aquests curiosos i tradicionals noms, que ja gairebé no es posen.

Tomeu

Aquest nom que ha caigut en desús és la variant catalana del nom castellà "Tomás". El seu significat és "bessó". Va ser un nom comú a Catalunya, però el podíem sobretot en àrees rurals o a les Illes Balears.

Xevi

Xevi ve de Xavier, que té el significat de "casa nova". Tot i que el nom original segueix sent molt utilitzat pels pares, Xevi ha anat perdent moltíssima popularitat.

Muntatge de fotos d'un nadó dormint i al costat uns interrogants

Urgell

És un nom relacionada amb la comarca del mateix nom i té profundes arrels catalanes. Significa "altiplà" o "terreny elevat" en català antic.

Llibert

Provinent del llatí "liberatus", és un nom que simbolitza llibertat i emancipació. És un dels noms més clàssics del català, que malauradament gairebé no trobem en els nadons d'avui dia.

Els noms que guanyen cada cop més popularitat

El panorama actual dels noms de Catalunya és molt diferent del que era abans. Els pares d'avui dia opten per noms curts i més moderns. Segons l'Idescat, Leo, Nil i Marc són els noms més populars actualment. L'últim, Marc, ha estat destronat després de més de 25 anys coronant-se com el nom més elegit per als nounats a Catalunya

Tot i ser noms catalans els més populars, hi ha una clara influència de les tendències globals i aquest desig de modernitat. La societat està en canvi constant i gràcies a les xarxes socials les tendències tenen un paper crucial en aquests temes.

➡️ Actualitat

Més notícies: