Fotomuntatge d´una imatge de la rambla de Barcelona amb una foto d´un mercat ambulant i un senyal de prohibició

ACTUALITAT

El conegut mercat de Barcelona que desapareixerà a partir de març

Barcelona perdrà, durant els pròxims mesos, un dels mercats de segona mà més populars de la ciutat a causa de la presència de venedors il·legals

L'Ajuntament de Barcelona ha comunicat a l'organització de Flea Market la decisió de cancel·lar-lo després de més de 10 anys en actiu. Al·leguen que la presència de parades il·legals en aquest mercat ha generat inseguretat als veïns del districte de Ciutat Vella, lloc on se celebra.

El Flea Market és un mercadet mensual de segona mà organitzat per l'associació Mercats de Segona Mà. Està ubicat al barri del Raval de Barcelona, més concretament a la Plaça Blanquerna, on es desenvolupa des de l'any 2010. Els assistents poden comprar i vendre productes de segona mà a preus molt assequibles.

Segons la mateixa associació, Flea Market ha fet una gran tasca social, cultural i econòmica molt important per a la ciutat i els seus habitants. El seu cessament suposa una situació crítica per a les més de 300 persones i famílies que sustenta econòmicament.

L'Ajuntament de Barcelona ha decidit cancel·lar el Flea Market

Flea Market ha emès un comunicat publicat a les seves xarxes socials i a la seva pàgina web on informen sobre aquest succés. A més, ofereixen el seu punt de vista i possibles solucions davant del que consideren una injustícia. Finalment, animen totes les persones assídues al mercat a donar suport a aquesta causa amb la intenció de frenar el tancament del Flea Market.

En el mateix comunicat, lamenten, també, la cancel·lació del Fleadonia. És un altre mercat organitzat per la mateixa associació el primer diumenge de cada mes a la Plaça Salvador Seguí del Raval.

Asseguren que aquest problema es va originar a causa de la pandèmia del 2020. L'espai del qual disposaven va ser reduït a la meitat per assegurar les mesures de distanciament.

En aquell moment, altres venedors ambulants van ocupar l'espai que havia quedat lliure sense autorització, creant un mercat alternatiu il·lícit. Aquest últim causa molèsties entre els veïns de la zona, els mateixos participants i els usuaris de la via pública que transiten aquests carrers.

Flea Market ha proposat solucions i alternatives per seguir a Barcelona

Tot i que Flea Market ha buscat altres alternatives, lamenten que les autoritats “no volen o no poden” oferir solucions a aquest problema. Confirmen que han col·laborat amb l'Ajuntament de Barcelona per millorar aquesta situació. Tot i això, les propostes que han ofert no s'han acabat d'aplicar de forma definitiva.

Mantenir el mercat al mateix lloc contractant seguretat privada o canviar-ne la localització han estat les propostes presentades. Confirmen que, des del principi, van sol·licitar ajuda a l'Ajuntament de Barcelona i a la Guàrdia Urbana per fer front a aquest conflicte, però no van obtenir la resposta adequada. Per tant, el problema ha anat persistint en el temps i han decidit prendre aquesta decisió.

Si les institucions no es retracten en la seva decisió, l'organització de Flea Market sol·licita un termini de tres mesos per trobar una altra ubicació. També demanen l'ajuda necessària per trobar el lloc idoni. El seu objectiu és continuar el projecte que ofereix suport econòmic a tanta gent i influeix en el desenvolupament de l'economia de Barcelona.

De moment, no es tenen detalls oficials en escrit sobre aquesta decisió. Les comunicacions entre Flea Market i l'administració s'han donat verbalment en una reunió.

Flea Market s'acomiada de Barcelona l'11 de febrer

Com a conclusió, conviden totes les persones assídues o simpatitzants al Flea Market a donar suport a la seva causa. El dia 11 de febrer se celebrarà el darrer Flea Market, i animen a tothom que vulgui assistir a aportar el seu petit gra de sorra. L'associació ha informat que estaran recollint signatures per enviar la sol·licitud a l'Ajuntament.

Si estaràs a Barcelona aquell dia, pots acostar-te al mercat i donar suport a aquesta causa. La recollida de signatures es farà als punts d'informació del mercat. A més, Flea Market ha creat l'eslògan #soseflea perquè puguis mostrar el teu suport o denunciar els fets a les xarxes socials.