fotomuntatge amb una foto d'un poble català i una foto amb el logotip d'Hisenda i una bandera catalana
ACTUALITAT

Ni Barcelona, ni Tarragona: el poble de Catalunya amb què Hisenda es fa d'or

Hisenda recapta molts impostos a aquesta petita localitat de Girona que s'ha fet popular per aquest motiu

El consum i la compra de tabac a Espanya s'ha reduït de manera considerable en els darrers anys. Es va vendre un total de 2119 milions de paquets de 20 unitats el 2023, és a dir, 63 milions menys que el 2022. Així ho avalen les dades que ofereix el Comissionat per al Mercat de Tabacs, el qual ha exposat que les vendes han patit una caiguda del 2,9%.

A pesar de eso, en 2023, Hisenda va ingressar al voltant de 6 000 milions d'euros a les arques estatals gràcies a la venda de cigars. I si es ven menys, Hisenda recull menys diners.

Així que l'Agència Tributària ha trobat una nova oportunitat per recaptar més impostos i és amb la venda de tabac a localitats frontereres amb França. Ja que en aquest país, els cigars són molt més cars que a Espanya.

Això és el que passa a La Junquera, un petit municipi de Girona, on Hisenda es fa d'or per la venda de cigars a francesos.

Imatge de fons de diversos cigars començats però apagats i una altra d'una mà amb diversos bitllets d'euros

Hisenda aprofita aquesta oportunitat de mercat

El negoci dels cigars genera, des de fa anys, molts diners a través dels impostos que van a parar a les arques de l'estat. En els darrers temps, amb la conscienciació de la població davant dels perills que genera fumar, el nombre de fumadors ha disminuït dràsticament. Davant d'aquesta situació han sorgit altres alternatives per mantenir aquests ingressos.

El preu del cigar a França és gairebé el doble que al nostre país, així que molts francesos acudeixen a pobles fronterers com La Junquera. Territori on Hisenda ha vist una possibilitat de mercat per a aquesta demanda.

Després de 20 anys sense expandir la xarxa d'estancs, el 2022 es va subhastar la llicència de 203 noves expenedories al territori nacional. De totes aquestes, 30 estaran situades en poblacions frontereres.

Girona, que el 2022 va ser la tercera província a aconseguir majors vendes de cigarrets, acollirà la gran majoria. D'aquesta manera, la Junquera, que disposava de set locals, augmentarà la xifra a més del doble, arribant a tenir 17 estancs.

L'augment de la demanda d'aquest producte per part dels turistes estrangers ha suposat una gran oportunitat per a aquest municipi. I per a Hisenda, ja que hi recaptarà molts diners amb la venda de tabac.

Exterior d'un estanc de tabac

La Junquera, el paradís dels estancs i d'Hisenda

Per la llicència d'aquests deu estancs s'ha pagat un total 57 milions d'euros. De fet, s'ha arribat a pagar set milions d'euros només per un.

El Gremi d'Estanquers de Girona i l'Ajuntament de la Junquera es van mostrar reticents a aquesta expansió. Consideren que l'augment d'aquests negocis és injustificat i que s'ha reduït dràsticament la distància dels estancs entre si. A més, algun està situat molt a prop de centres escolars.

En anunciar la subhasta dels nous estancs, Hisenda va argumentar els motius que donaven suport a l'elecció de les ubicacions. I va assenyalar que per a l'adjudicació de les noves llicències s'havien seguit “criteris comercials, de rendibilitat, de servei públic, de distàncies entre expenedories i de població”.

➡️ Actualitat

Més notícies: