fotomuntatge d'una foto del metro de Barcelona amb una captura de pantalla de la targeta T-aire

ACTUALITAT

La desconeguda targeta del metro de Barcelona més barata: 2,20€ per 2 viatges

Barcelona compta amb una targeta de metro específica per a certs moments, que pocs coneixen i és més barata del que és habitual

Barcelona és una ciutat amb molta vida i plena de gent. Cada dia milers d'usuaris agafen el vehicle per desplaçar-se per la ciutat o anar al seu lloc de treball. Això ha fet que la qualitat de l'aire de la ciutat disminueixi i s'incrementi la contaminació.

Per aquest motiu, s'han implementat una sèrie de restriccions i utilitats per contrarestar les conseqüències d'aquests alts nivells de contaminació. En aquest sentit, van sorgir mesures com ara la targeta de metro T-aire en ciutats com Barcelona.

Des de l'any 2017, a Barcelona existeix una targeta de metro específica per als dies d'episodis de contaminació ambiental. Per tant, només serveix en determinats dies en què hi hagi una alerta per alta contaminació amb restriccions de trànsit.

Aquesta targeta forma part de les mesures acordades per les administracions pertinents per millorar la qualitat de l'aire de l'àrea de Barcelona. Va ser creada per incentivar l'ús del transport públic com a alternativa al vehicle privat durant moments de gran contaminació. I la seva finalitat és intentar substituir els vehicles més contaminants a les zones de baixes emissions.

La T-aire és una targeta de metro molt més barata

Un dels principals avantatges d'aquesta targeta de transport és el preu. Mentre un bitllet senzill per a una zona costa 2,40 euros, aquesta surt per 2,20 euros amb dos viatges integrats. Si es volen augmentar les zones, el preu pujarà progressivament, fins a assolir els 9,20 euros per dos viatges de sis zones.

Al principi, quan es va dissenyar aquest abonament, tenia el preu equivalent al de dos viatges amb una T-10, menys un 10% de descompte. Segons l'article publicat per Transport Metropolità de Barcelona (TMB), quan es va llançar, “el descompte és un incentiu per als usuaris ocasionals, que així no hauran de comprar dos bitllets senzills”.

La disponibilitat depèn de la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat. De fet, només es posarà en funcionament quan aquesta declari una alerta per excés de contaminació a l'aire. Un cop notificada la fi d'aquest episodi, deixarà d'estar disponible als punts de venda habilitats.

El bitllet es pot obtenir a les taquilles i màquines de venda automàtica de l'Autoritat del Transport Metroplità (ATM) de Barcelona. A més, és possible comprar-la a les distribuïdores automàtiques de TMB que estan situades en algunes parades d'autobús de la ciutat.

És un bitllet de metro ideal per recórrer Barcelona

La T-aire serveix per a tot tipus de transport públic de Barcelona. Amb ella es pot accedir al metro, ferrocarrils, busos, trens de curta distància i tramvia. A més, permet fer transbordaments seguint les mateixes condicions que altres abonaments.

Tot i això, encara que el bitllet és vàlid per a tot el territori de l'ATM hi ha alguna excepció. En aquest sentit, no es podrà fer servir a les estacions de metro Aeroport T1 i Aeroport T2 de la línia 9 Sud.

La disponibilitat d'aquesta targeta estarà marcada per les autoritats pertinents, els operadors i els mitjans de comunicació. Podrem seguir l'evolució d'aquests episodis a les pàgines web de la Generalitat, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona.