Foto dels agricultors protestant a les carreteres catalanes divendres, 9 de febrer

ACTUALITAT

Els agricultors anuncien nous talls a Catalunya: les carreteres afectades

Les carreteres tornaran a ser l'escenari de les protestes dels agricultors en diferents punts del territori

La comunitat agrícola catalana es prepara per a una nova jornada de protestes. S'estan organitzant tractorades a diverses carreteres des de primera hora del matí d'aquest dimarts. S'han planificat concentracions a carreteres de l'Alt Empordà, el Ripollès, l'Alta Ribagorça, el Berguedà i la Cerdanya.

  • A les 08.00 hores està programada una concentració a l'AP-7, que passarà per Santa Llogaia d'Àlguema, Borrassà i Bàscara.
  • A les 09.00 hores començarà una marxa per la C-16 des de Berga fins a Puigcerdà i Llívia.
  • A les 10.00 hores coincidiran la protesta a la C-38 des de Molló fins al Coll d'Ares, amb una altra des de Vilaller fins al túnel de Viella, per la N-230.
  • Paral·lelament, s'han convocat reunions d'agricultors a Alcarràs, Almacelles, Alfarràs i Tàrrega per dimarts.

Carreteres sense circulació i la solidaritat dels francesos

Unió de Pagesos mantindrà la pressió aquests dos dies a les carreteres dels passos fronterers. A més, ha anunciat que comptarà amb el suport de l'agricultura del sindicat francès Confédération Paysanne. Els punts de Girona i Coll d'Ares es convoquen conjuntament amb Revolta Pagesa de Girona.

El sindicat agrari reclama al govern estatal i a les forces polítiques a Europa que no donin suport a l'acord d'associació comercial entre la Unió Europea i Xile. Per això, denuncien que el ministre d'Agricultura hagi donat el vistiplau a aquest acord, fet que suposa no fer realitat les clàusules mirall en l'ús de fitosanitaris.

Seguiran a les carreteres fins que no hi hagi solucions

El sindicat alerta que si s'aprova aquest acord no es pot acceptar com un model a seguir. Ja que no va a la direcció adequada per assegurar l'eliminació de la competència deslleial de tercers països.

D'altra banda, busquen que es treballi per la màxima reducció de la burocràcia a les reunions de Brussel·les. De fet, aquesta és una de les queixes majoritàries.

Logo de WhatsAppNOVETAT A WHATSAPP: Uneix-te a la comunitat d'E-Notícies. Informa't i comenta sense censura les notícies de veritat.

La tensió a les carreteres té els seus fruits

Les anteriors protestes dels agricultors a les carreteres ja han aconseguit algunes de les mesures que demanaven. Un exemple és el compromís de la reducció de la burocràcia i del pagament d'uns 273 milions d'euros en ajudes al camp.

No hi ha res clar i les demandes són encara moltes, però, almenys, hi ha voluntat d'escolta i de canvi. Caldrà esperar per saber quins canvis aplica ara el Govern perquè els pagesos tinguin una vida més digna. Si no és així, les carreteres continuaran sent el seu camp de batalla.