Els 5 bolets més populars i saborosos que creixen a Catalunya i on trobar-los
Explora els racons dels boscos catalans a la recerca dels bolets més deliciosos de la temporada de tardor
La tardor ofereix moltes oportunitats per gaudir dels boscos catalans, i una de les més emocionants és buscar bolets. Si us agrada la idea de sortir a recol·lectar-les, aquí us presentem algunes de les més buscades i saboroses que podeu trobar a Catalunya.
Els 5 bolets més populars a Catalunya
És molt important escollir els bolets adequats per a gaudir d'una experiència gastronòmica de plena tardor. A continuació, descobreix quin son els més deliciosos que podem trobar a Catalunya.
1. Higròfor (Hygrophorus latitabundus)
Coneguda com a "mocosa negra" o "llimac", aquest bolet destaca pel seu aspecte viscós i el seu barret de color fosc, gairebé olivaci. La seva principal característica és que està recoberta per una capa relliscosa que fa que sigui inconfusible.
La podràs trobar, principalment, en boscos de pins vermells, i sol créixer en grups nombrosos, cosa que en facilita la recol·lecció. Apareix entre setembre i desembre, i és una de les més apreciades a la comarca del Bages.
2. Rossó (Cantharellus lutescens)
També conegut com a "rossinyolic", aquest bolet és famós pel seu color taronja suau i el seu barret en forma d'embut. Creix en zones de pinedes, especialment en àrees ombrívoles i amb molsa, cosa que les fa fàcils de localitzar.
A diferència d'altres espècies, el rossinyol poques vegades es confon amb bolets tòxics, cosa que el converteix en una aposta segura. La temporada ideal és d'agost a octubre.
3. Rovelló (Lactarius sanguifluus)
El rovelló, conegut com a esclata-sang, és un dels grans tresors catalans. En tallar-lo, allibera un líquid de color vi que amb el temps es torna verdós.
Té un barret inicialment convex que després s'aplana, amb làmines fines que s'estenen fins al peu. Es troba a pinedes de terres baixes i és molt buscat pel seu sabor, apareixent d'agost a desembre.
4. Níscalo (Lactarius deliciosus)
És molt similar al rovelló, destaca per la seva llet de color taronja que també es torna verdosa en tallar-la. El seu barret color ataronjat amb cercles concèntrics, és fàcil de reconèixer, igual que les làmines inferiors del mateix to.
Creix a tota mena de pinedes i és molt abundant a Catalunya, apareixent des de finals de l'estiu fins a l'arribada de l'hivern. El sabor és un clàssic de la cuina local.
5. Negreta (Tricholoma terreum)
Anomenada també "fredolic" o "ratolí", aquest bolet grisenc amb escates negres és un veritable supervivent dels primers freds. Apareix en grups nombrosos a finals de la tardor, perllongant la temporada micològica.
No obstant això, cal tenir molta cura amb la recol·lecció, ja que es pot confondre amb el fredolic metzinós, una espècie tòxica. El fredolic és més petit i la seva carn és fràgil, cosa que la fa una mica més difícil d'identificar per als principiants.
Consells per recol·lectar bolets
Si t'estàs iniciant a la recol·lecció de bolets, el més recomanable és anar acompanyat d'algú que tingui experiència o portar una guia detallada. Evita recol·lectar bolets en zones que no coneguis bé o quan no estiguis completament segur de quina espècie has trobat.
L'observació és crucial: para atenció a característiques com el color del barret, les làmines, el peu i l'olor. No recullis bolets en mal estat, danyats o massa madurs, ja que poden haver perdut la frescor o ser difícils d'identificar.
També és vital consultar sempre fonts fiables o experts abans de consumir qualsevol bolet, sobretot si és una espècie que no coneixes bé. Tot i que el bosc ens ofereix aquests tresors, la seguretat sempre ha de ser el primer. Gaudeix de l'aventura, però amb precaució!
Més notícies: