Allal El Mourabit, gihadista desaparegut a Vitòria
SUCCESSOS

Desapareix a Espanya un gihadista en llibertat vigilada i sense polsera telemàtica

El condemnat per terrorisme vivia en llibertat vigilada a Vitòria

Allal El Mourabit, un marroquí amb nacionalitat espanyola, fa anys que entra-i-surt de presó per delictes relacionats amb el gihadisme.

Actualment, El Mourabit vivia a Vitòria amb una situació de llibertat vigilada amb una polsera de control telemàtic. Pel que sembla, aquest dispositiu va deixar de donar senyal el 27 de setembre passat i se li va perdre el rastre.

La família del pròfug ha anat a la policia per denunciar-ne la desaparició i demanar que el trobin. Els familiars asseguren que la manera com va marxar és sospitosa, ja que es va deixar la documentació a casa.

El Confidencial va tenir accés a la denúncia que va presentar el germà del Mourabit. Aquest va denunciar que el seu germà va desaparèixer entre les 20.20 i les 21.30 hores del 27 de setembre, al parc Salburua, a Vitòria.

Allal El Mourabit té cinquanta-tres anys, fa 1,90 d'alçada i pesa uns 80 quilos. El condemnat per gihadisme, presenta un aspecte físic prim i encorbat, amb els cabells entre bru i canós.

Des del 2022, vivia a casa de la seva germana, que també es va personar a la comissaria. Tots dos germans del pròfug afirmen no saber els motius pels quals la seva germana no ha tornat.

El dia de la desaparició del Mourabit, a les autoritats els havia saltat l'alerta que s'havia desprès de la polsera telemàtica. Al domicili on residia, es va deixar el telèfon mòbil, la documentació i les targetes bancàries.

A la seva família els va semblar estrany per què no es va endur el telèfon, ja que era molt actiu a les xarxes. Per aquesta activitat vinculada a les xarxes socials, li va costar una condemna per enaltiment del terrorisme.

El condemnat per terrorisme, té un fill que viu al Marroc amb la seva mare, de qui es va separar feia anys, amb qui manté contacte habitual.

Causes judicials

El 2016, Allal El Mourabit va ser arrestat per primera vegada després de l'atemptat gihadista de Niça, quan un tunisià va matar 86 persones al volant d'un camió.

El Mourabit estava establert a Pamplona, també conduïa camions i acostumava a difondre propaganda gihadista a les seves xarxes socials. El pròfug també va arribar a Turquia amb la intenció d'entrar a Síria, i va ser condemnat a dos anys i mig, però en passar dos anys en pressió preventiva, va quedar en llibertat provisional.

El 2018, Allal El Mourabit va inundar les portades dels diaris nacionals com “EL gihadista que va trolejar l'Audiència Nacional”. A parer seu, el detingut va recordar als jutges els àudios de la llavors ministra de Justícia i el comissari Villarejo.

En aquesta declaració el gihadista va recordar aquesta conversa en què ella deia que magistrats de l'Audiència Nacional van mantenir relacions amb menors en un viatge a Colòmbia.

En la segona ocasió, va ser absolt perquè els jutges van entendre que havia estat encausat dues vegades pels mateixos fets. Com que li quedaven sis mesos pendents de la primera condemna, li van imposar mesures de llibertat vigilada a instàncies del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).

Tant la policia, com la seva família, desconeixen si ha tornat al Marroc, si ha patit algun contratemps o si s'ha fugat d'Espanya a un altre país.