Muntatge amb un home i un gran logo de Vodafone

El moviment d'última hora de Vodafone a Espanya que descol·loca molts

La companyia anglesa ha venut la seva filial espanyola a un fons britànic

L'últim moviment realitzat per Vodafone n'ha pogut agafar molts per sorpresa. Des de fa temps s'especulava amb un canvi de rumb a la companyia, i en les últimes hores s'ha confirmat aquest extrem.

A partir d'ara, la filial espanyola de Vodafone passarà a les mans del fons britànic Zegona. Desemborsarà 5.000 milions d'euros ia canvi es garanteix l'ús de la marca durant la pròxima dècada.

A principis d'any, l'operadora de telecomunicacions va anunciar la posada en revisió de la seva activitat al nostre país. Això es va interpretar com una intenció de desprendre's d'una part o del total de les accions de Vodafone España.

La irrupció al mercat de les companyies de low cost ha desgastat fins a un cert punt la viabilitat de l'empresa. Des de fa anys, Vodafone arrossega un gran dèficit a Espanya a causa de la seva incapacitat per competir contra els nous operadors.

El fons Zegona ja té experiència a Espanya

El fons Zegona ja compta amb certa experiència al sector. En el seu moment va aconseguir la propietat de Telecable, que compta amb molt arrelament al nord d'Espanya. I posteriorment, després de la venda d'aquesta Euskaltel es va mantenir com a accionista.

Quan la companyia basca va passar a mans de MásMóvil va ser quan van decidir sortir de l'accionariat. La compra de la filial espanyola de Vodafone es durà a terme en dues passes. D'una banda, assumiran l'abonament en efectiu de 4.100 milions. Els 900 milions restants seran en accions, indiquen les dues empreses.

D'aquesta manera Zegona mantindrà en funcionament la marca Vodafone a Espanya. Ho farà durant almenys deu anys, tal com recull l'acord. Les dues entitats, a més, compartiran diferents activitats com ara el roaming o altres serveis de l'operadora.

Més moviments entre les telecos

Però tot fa indicar que l'àmbit de les telecos experimentarà més canvis durant les pròximes setmanes. Hi ha una altra operació que està molt propera a tancar-se. Orange i MásMóvil estan pendents que Brussel·les doni el vistiplau a la creació d'una empresa conjunta entre les dues companyies.

La companyia taronja confia que aquest tràmit es faci abans de final d'any. Però una cosa semblant passarà amb l'acord entre Zegona i Vodafone. Caldrà esperar uns quants mesos fins que tinguin l'aprovació dels organismes pertinents.

El fons britànic ha de comptar amb el vistiplau del Govern per aconseguir el 100% de Vodafone España. Així ho va destacar el president de Zegona, Eamonn O'Hare, en una roda de premsa.

A més de l'aprovació de l'Executiu, també cal la 'llum verda' de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). A ells se'ls unirà també la Comissió Europea. Les previsions més optimistes calculen que en quatre mesos es podria tenir tot tancat.