Muntatge amb un home refredat sonant-se el nas amb un mocador i un cercle amb diverses taronges i un got amb suc
SOCIETAT

El mite que em treu de polleguera com a nutricionista: la vitamina C no prevé refredats

L'àcid ascòrbic, és a dir, la vitamina C és un micronutrient essencial per al bon funcionament de l'organisme

Ara estem a l'època auge dels refredats, que vas caminant pel carrer i no hi ha pràcticament una persona que no esternudi, tossi o se soni els mocs.

Per molt que acostumin a ser malalties de pocs dies de durada, evidentment millor si podem evitar-los, i és per això que molta gent recorre a remeis casolans.

Què és la vitamina C i quins beneficis té?

És un nutrient essencial per a l'organisme. És una vitamina hidrosoluble, és a dir, es dissol amb aigua i no s'emmagatzema en grans quantitats. Per això és essencial consumir-la mitjançant la dieta o suplements alimentaris.

Exerceix un paper essencial en diverses funcions biològiques de l'organisme. És una potent antioxidant que ajuda a prevenir el dany cel·lular i combatre els radicals lliures. També contribueix a la formació de col·lagen, per la qual cosa és crucial per al bon estat de la pell, ossos i cartílags.

També té un paper fonamental en el sistema immunològic perquè estimula la producció i la funció dels glòbuls blancs, és a dir, enforteix les defenses de l'organisme.

Per acabar, la ingesta de vitamina C ajuda a l'absorció de ferro dels aliments d'origen vegetal. Per això, i no sé si us sona, es recomana menjar per postres alguna fruita cítrica després d'un plat de llenties, per exemple.

D'on surt el mite que preveu el refredat?

Primer de tot, ens posarem una mica en context. Sabem d'on ve la creença que la vitamina C prevé el refredat?

Doncs bé, la primera persona a afirmar que la vitamina C ajuda a prevenir els processos catarrals o els processos vírics va ser Linus Pauling (1901-1994), químic que va guanyar el premi Nobel dues vegades. Va ser ell qui va popularitzar aquesta creença, però no és que hi hagi poca evidència científica sobre això… és que no n'hi ha.

És tan inexistent l'evidència científica que hi ha sobre aquest tema, que fins i tot hi ha qui en diu l'engany més gran del món de la nutrició. Linus Pauling, per acabar de corroborar aquesta gran mentida, va escriure el 1970 el seu llibre Vitamin C and the Common Cold. La comunitat científica va intentar en aquell moment cercar evidències sobre aquesta afirmació, però sense res d'èxit.

Linus, d'altra banda, anys més tard (1986) va escriure “How to Live Longer and Feel Better” on no només no es va retractar de les seves paraules, sinó que va augmentar la dosi de vitamina C afegint-hi propietats curatives també per al càncer.

Aleshores, la vitamina C prevé o cura el refredat?

Doncs per sort, el 2017 la Universitat de Harvard va revisar totes les afirmacions creades pel doctor. Pauling, donant-les per errònies.

S'han fet nombrosos estudis sobre el tema, però la diferència entre ingerir o no vitamina C resulta molt poc significativa a l'hora de contraure o no el refredat, i encara menys de curar-lo. Així que… el refredat el patiràs igual, la vitamina C ni el prevé ni l'escurça, però sí que és essencial per al nostre organisme.