El canvi que exigeix part del Gobierno amb l'impost a herències i successions
A més d'incrementar l'impost als suposats rics, Sumar exigeix treure l'exempció de l'IVA a la universitat privada
Sumar ha passat a l'acció i en matèria fiscal té clar com vol recaptar més diners: apujant de manera notable els impostos. La veritat és que la idea del partit liderat per Yolanda Díaz no va d'acord amb el que pensen els socis de govern, el PSOE.
Ara s'ha sabut que Yolanda Díaz ja ha exigit al PSOE incrementar el gravamen de solidaritat o també anomenat Impost de Successions, segons informa El Mundo. A més, una altra de les mesures que exigirà a l'altra part del Gobierno de coalició és l'eliminació de l'exempció de l'IVA a l'educació universitària privada.
El responsable econòmic de Sumar, Carlos Martín Urriza, ha afirmat que “volem introduir aquestes propostes en el debat dels Pressupostos”. Sens dubte, aquest punt serà una exigència de Sumar per negociar els comptes del present any.
Sumar exigeix augmentar l'impost de successions i eliminar l'exempció de l'IVA a la universitat privada
Sumar exposa que l'impost de solidaritat de les grans fortunes ha tingut un gran èxit per acabar amb el dúmping fiscal entre comunitats. I és que a comunitats com Madrid això ha ajudat a recuperar l'aplicació parcial d'impost de patrimoni. El cas és que Sumar vol estendre aquest fet a les grans herències i donacions.
Aquesta exigència arriba després del revelat pel Confidencial de la idea de Yolanda Díaz d'anul·lar la bonificació de l'Impost de Successions. Passaria, per exemple, en comunitats com Andalusia, on governa el PP. Juanma Moreno, president de la Junta, esclatava així al seu compte de X contra aquesta mesura.
"Això és un nou atac a l'autonomia de les CCAA. Quan arribem al govern, complim el nostre compromís de bonificar aquest impost i defensarem els interessos dels andalusos on faci falta. Respecteu Andalusia", sentenciava.
L'AIReF alerta de les conseqüències que podrien derivar de l'exempció de l'IVA
El cas és que al PSOE no veuen amb tan bons ulls aquesta mesura i el ministeri que lidera María Jesús Montero s'enfoca a l'acord amb Sumar. I en aquest acord no s'hi inclouen aquestes propostes, cosa que haurà de ser negociada entre les dues formacions polítiques.
També hi podria haver tensió amb el PNB, ja que el partit basc ja va obligar a retirar la modificació de l'IVA a l'ensenyament universitari privat dels Pressupostos de 2021. Per la seva banda, l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), ja va alertar el 2020 que posar punt final a l'exempció podria derivar en un fet gens positiu si parlem de cost.
Van avisar que "l'ingrés més gran obtingut per l'Estat podria ser compensat per un cost més elevat si una elevada proporció de la demanda ara satisfeta pel sector privat es traslladés al sector públic".
Més notícies: