Dona pensant mirant una llauna de sardines
SOCIETAT

Per què les sardines en llauna tenen data de caducitat: els grans riscos

Les sardines en llauna són molt socorregudes per quan no volem cuinar, però tenen alguns inconvenients

Avui dia, agraïm que hi hagi aliments ja preparats que ens evitin haver de cuinar. No sempre tenim aquest temps i són un recurs que de vegades ens salva. Un exemple són els aliments que estan en conserva, ja que amb obrir una llauna ja els tenim a punt.

Les sardines de llauna és un d'aquests aliments que té més èxit. És molt còmode tenir-ne una llauna, sigui per menjar o per posar com a entrant si tenim convidats. Però encara que semblin una bona opció, també cal tenir en compte que no tot és tan positiu.

En la seva justa mesura, qualsevol conserva és recomanable, però si ens excedim pot ser que deixi de ser-ho. Això passa amb les sardines o qualsevol altra opció. Està bé tenir-les com un recurs de tant en tant, però no han de ser una opció recurrent.

Són tan bones les sardines enllaunades com es creu?

Les sardines en llauna tenen els seus pros i contres. Com ja hem dit, és molt còmode tenir una llauna a casa quan no tenim temps per cuinar. A més, estan realment bones i això fa que tinguin un bon nombre d'adeptes.

Tot i això, depenent de la nostra circumstància personal, haurem d'anar amb compte amb elles. Per això, aquí et deixarem alguns aspectes que has de tenir en compte. No és que siguin dolentes, però no es recomana abusar de les sardines en determinats casos.

Riscos del mode de conservació

Quan obrim una llauna de conserva, en aquest cas la de les sardines, hi ha un producte que crida l'atenció. Aquest no és altre que l'oli en què es troben immerses les sardines. Aquest, a més d'aportar-li sabor, també serveix perquè es conservin en un perfecte estat fins que les mengem.

Però, encara que ens arribin en perfecte estat, aquest oli no és tan recomanable, atès el seu alt contingut en Omega 3. Això fa que les sardines siguin un aliment que té més calories del que ens agradaria. Per això, no és el millor aliat per a les persones amb colesterol o per als que cerquen una dieta baixa en greixos.

Si parlàvem abans del paper de l'oli per conservar aquestes sardines, tampoc passa desapercebut l'ús de la sal. Això es tradueix en una presència massa elevada de sodi. Per tant, en determinades persones això pot suposar un risc per a la salut.

Sobretot, pot afectar els que tenen problemes de tensió arterial, podent donar ensurts cardiovasculars. Tampoc hi ajuda, als que tenen retenció de líquids, que es consumeixin aquestes sardines amb tanta sal. És per això que, si és el teu cas, no t'hauries d'excedir amb el consum d'aquesta conserva.

Les llaunes tampoc no són segures

D'una banda, hi ha la mateixa conservació del producte que és dins de la llauna, però aquesta última també té els seus riscos. Com que és metàl·lica i està en contacte amb humitat, si no es tracta, és possible que es pugui rovellar. Per això mateix, se li aplica una substància que no és del tot beneficiosa per a nosaltres.

A les llaunes s'utilitza bisfè-A per evitar l'oxidació des de fa molts anys, però això no implica que sigui bo. Encara que hi ha un gran desconeixement sobre les conseqüències, se sap que pot afectar el cervell i el sistema reproductiu. És un tema sobre el qual se segueix estudiant per establir quins són els riscos de fer servir aquest compost orgànic.

➡️ Societat

Més notícies: