Oficina d'ocupació del SEPE a l'exterior

Si acabes de perdre la feina, pren nota: El SEPE té alguna cosa a dir-te

Aquests són els passos per sol·licitar l'atur

Quan t'acomiaden, ja sigui per motius econòmics, reestructuració de l'empresa o qualsevol altra raó, la incertesa i les preocupacions són constants. En aquests moments, és fonamental conèixer els passos a seguir per sol·licitar el dret a la prestació per desocupació, coneguda com "l'atur".

En aquest sentit, el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) avisa dels passos que cal seguir. T'expliquem tots els detalls a continuació.

Termini per sol·licitar la prestació per desocupació

El primer que has de saber si et trobes en aquesta situació és que no cal anar immediatament a l'oficina d'ocupació per sol·licitar la prestació per desocupació. Hi ha un termini de quinze dies hàbils per presentar la sol·licitud, comptats a partir del dia de cessament a l'empresa.

Espera que l'empresa presenti el model 145

A més de conèixer el termini per sol·licitar la prestació per desocupació, és aconsellable no afanyar-se a acudir a l'oficina del SEPE immediatament. Abans de poder sol·licitar l'atur, l'empresa haurà de presentar el model 145, un document que conté informació rellevant sobre els ingressos i les retencions fiscals.

Muntatge amb noia oblidant alguna cosa i al costat foto de persona treballant
La teva empresa haurà de presentar el model 145 | Canva Pro, Pressmaster

Aquest pas és fonamental perquè el SEPE pugui calcular amb precisió la quantitat de la prestació per desocupació a què tens dret.

Així pots fer la sol·licitud

La sol·licitud de la prestació per desocupació es pot fer de diverses maneres, depenent de les teves preferències.

- Forma presencial

- Seu Electrònica

- Presol·licitud online

Terminis per rebre la resposta del SEPE

El SEPE disposa d'un termini màxim de quinze dies hàbils per resoldre la sol·licitud. Es durà a terme una revisió del teu cas i es prendrà una decisió sobre si compleixes els requisits per rebre la prestació.

Un cop hàgiu resolt la vostra sol·licitud, el SEPE us notificarà el resultat. Això es farà mitjançant un missatge de text (SMS) i una carta que s'enviarà al domicili que hagis proporcionat per a efectes de notificacions. A la notificació s'indicarà si la prestació ha estat aprovada o denegada, així com l'import de la mateixa i la durada.

Dues dones assegudes al sofà i una està animant i sostenint l'altra que està trist i una imatge de diners al costat dret
En 15 dies hàbils, el SEPE comprovarà i resoldrà la teva sol·licitud | Getty Images

El SEPE té un termini màxim de deu dies hàbils per enviar la notificació després d'haver resolt la sol·licitud. És important tenir en compte que és possible que primer rebis l'SMS i en acabat la carta, per la qual cosa és fonamental mantenir la teva informació de contacte actualitzada.

Silenci administratiu per part del SEPE

Si no rebeu cap resposta en un termini de tres mesos des de la presentació de la vostra sol·licitud, es considerarà que hi ha un silenci administratiu. Això significa que la sol·licitud quedarà denegada per defecte, i no se't concedirà la prestació per desocupació.

Per evitar aquesta situació, és fonamental seguir de prop l'estat de la vostra sol·licitud i comunicar-vos amb el SEPE si no rebeu notícies dins d'un període raonable.

Els requisits per optar al cobrament de la prestació

L'accés a la prestació per desocupació, coneguda comunament com “l'atur”, és un dret que els treballadors poden exercir en situacions d'atur involuntari. No obstant això, hi ha requisits específics que s'han de complir per poder beneficiar-se d'aquesta prestació.

Un jove llegint els cartells informatius exposats en unes oficines del SEPE
Aquests són els requisits per poder cobrar la prestació | Europa Press

Aquí hi ha els principals requisits elaborats pel Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE):

- Estar donat d'alta o en situació assimilada

- Estar en situació legal de desocupació

- Inscriure's com a demandant de feina

- Haver cotitzat com a mínim un any

- No complir l'edat de jubilació

- No treballar a temps complet

- No cobrar una pensió de la Seguretat Social