Vitrall d'una església que mostra un home amb barba, vestimenta religiosa i un bastó, amb un fons decoratiu vermell i detalls daurats.
SOCIETAT

Santoral d'avui, divendres 28 de juny del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquest divendres, 28 de juny de 2024, el Santoral de l'Església Catòlica recorda l'escriptor cristià més gran del segle

Aquest divendres, el Santoral de l'Església Catòlica recorda Sant Ireneu, bisbe de Lió, pont de l'Església d'Occident i Orient, i lluitador contra les heretgies.

Qui va ser Sant Ireneu de Lió, el Sant més important de divendres, 28 de juny?

El Santoral de l'Església Catòlica recorda aquest divendres especialment Sant Ireneu de Lió que va néixer a Àsia Menor sobre l'any 125. Va ser educat per Sant Policarp, un sant que va ser deixeble de l'evangelista Sant Joan.

Es va traslladar a viure a Lió, on va exercir com a sacerdot. A causa de la seva popularitat, el van enviar a Roma com a cap d'una ambaixada. Estant allà, va esclatar a Lió una persecució en la qual van morir un immens nombre de màrtirs.

Sant Ireneu també hauria estat martiritzat si s'hagués trobat a la ciutat, però al seu retorn ja s'havia calmat la persecució. A Lió va ser proclamat pel poble com a successor del bisbe Sant Potí.

Es va dedicar a discutir les idees dels heretges mitjançant els seus escrits. Va estudiar i posar en dubte els agnòstics, publicant diversos llibres sobre el tema. Obres que, traduïdes a diversos idiomes i difoses per totes les esglésies, van aconseguir aturar aquest corrent.

Sant Ireneu és considerat un dels Pares de l'Església. Els seus escrits a l'antiguitat van ajudar a combatre els ensenyaments agnòstics i han servit de gran profit espiritual per als cristians.

Ireneu és un nom masculí d'origen grec, el significat del qual és 'pacífic'. Actualment, a Espanya, 20 homes celebren el seu sant aquest dia gràcies a Sant Ireneu de Lió.

Sant Joan Southworth

Sant Joan Southworth va ser un prevere i màrtir britànic que va viure al segle XVII. Per exercir el seu ministeri sacerdotal en aquest país va haver de suportar presons i bandejos. Va ser condemnat a mort sota el manat del líder anglès Oliverio Cromwell.

Retrat d'un home amb barba i cabells curts en un estil artístic.

Santa Vicenta Gerosa

Santa Vicenta Gerosa va ser una religiosa d'origen italià que va viure al segle XVIII. Va fundar, juntament amb Santa Bartolomea Capitanio, la Congregació de Germanes de la Caritat.

Retrat d'una dona amb vestimenta religiosa i una creu al fons.

Altres Sants: el Santoral complet de divendres 28 de juny

El Santoral de l'Església Catòlica recorda també la celebració d'aquests altres sants i beats:

  • Santa Maria Du Zhaozhi
  • Sant Heimerat
  • Beats Severiano Baranyak i Joaquín Senkivskyj
  • Sant Pau I papa
➡️ Santoral Avui ➡️ Societat

Més notícies: