Primer pla a color de Sant Benet Biscop
SOCIETAT

Santoral d'avui, divendres 12 de gener del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels sants que recorda avui l'Església Catòlica, 12 de gener mitjançant el seu Santoral

El Santoral és un calendari on es commemoren els dies dels sants i beats de l'Església Catòlica. Queda així fixat pels fets que van fer en vida.

Avui dia el sant més rellevant va ser un oficial del rei que va decidir fer-se monjo a l'edat de 25 anys.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest divendres 12 de gener

De tots els sants que avui es commemoren és Sant Benet Biscop el més rellevant. Oficial del rei Oswiu de Northumbria, actual Anglaterra, Benedictus Biscop, va decidir convertir-se en monjo als 25 anys. Declarà en aquell moment que havia rebut la crida de Déu.

L'any 682 va fundar un monestir dedicat a Sant Pau, a Jarrow. Després en va fundar un altre dedicat a Sant Pere a Wearmouth a Sunderland, en terres donades per Egfrid de Northumbria, fill d'Oswiu. En un temps on la impremta no existia, va construir una biblioteca que va reunir més de 200 llibres.

Aquests es van convertir en els primers edificis eclesiàstics construïts en pedra de la Gran Bretanya, i els primers on es va fer servir el vidre. Les biblioteques i scriptoria dels dos monestirs es van fer famosos pels manuscrits que allí van ser copiats. Tots dos santuaris es van convertir en importants centres de cultura a l'època.

Sant Benet Biscop va peregrinar fins a sis ocasions fins a Roma. En el transcurs d'aquests viatges va estudiar la vida i els costums de monestirs d'altres llocs. Va recollir gran quantitat de llibres, documents, pintures, relíquies de sant i altres objectes per als seus monestirs.

Aquesta va ser una manera d'introduir les formes de culte de l'Església romana. Al retorn del seu sisè pelegrinatge, es va trobar amb una epidèmia que va causar nombroses baixes als dos monestirs. Va morir l'any 690 a l'edat de 62 anys.

Benet és un nom masculí d'origen llatí que vol dir 'beneït'. Actualment, aproximadament uns 18.100 homes de tot el país, anomenats Benet o Benito, poden ser felicitats per part dels seus amics i familiars amb motiu del seu sant.

Sant Antoni Maria Pucci, un altre Sant important d'avui

Prevere de l'Ordre dels Serfs de Maria que va viure al segle XIX. Va ser rector durant gairebé cinc dècades i es va dedicar sobretot a atendre els nens pobres i malalts. Un dels fruits de la seva predilecció va ser la creació d'un ofenedor al costat del mar, cosa poc comuna en aquella època.

Primer pla a color de Sant Antoni Maria Pucci
Sant Antoni Maria Pucci | Wikipedia

Sant Bernat de Corleone

Religiós italià que va viure al segle XVII. Va ser un jove irascible i violent, que alhora se sentia compromès amb els pobres i els oprimits. Penedit de la violència exercida, va ingressar amb 27 anys en religió i es va dedicar a l'exercici de tasques domèstiques, mentre vivia cada vegada amb més intensitat en penitència i contemplació.

Primer pla a color de sant Bernat de Corleone amb un monestir de fons
Sant Bernat de Corleone | Capuchinos

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del divendres 12 de gener

A més de Sant Benet Biscop, el Santoral de l'Església Catòlica ens recorda aquests sants i beats: