Primer pla a color de sant Tomas de Cori
SOCIETAT

Santoral d'avui, dijous 11 de gener del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels sants que recorda avui l'Església Catòlica, 11 de gener, mitjançant el Santoral

L'Església Catòlica indica cada dia a través del Santoral els sants coneguts per la seva tasca o pels seus miracles. És un compendi que reuneix els noms dels sants i els beats que l'Església celebra oficialment en dies concrets al llarg de l'any.

L'Església recorda avui un sant franciscà italià que va viure entre els segles XVII i XVIII, insigne per l'austeritat de la seva vida.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dijous 11 de gener

Entre tots els sants que avui es veneressin, és sant Tomàs de Cori el més destacat. Va néixer a Cori, Itàlia, el 4 de juny de 1655. Va quedar orfe amb 14 anys, edat a la qual va començar a treballar com a pastor.

Anys més tard, en casar-se les seves dues germanes, va seguir la crida de Déu, per la qual cosa es va fer frare franciscà. Ordenat sacerdot el 1683, poc després, Tomàs va escoltar que existien uns Retirs que començaven a sorgir a l'ordre. A més, va saber de la intenció dels superiors de la província romana d'instaurar-ne un al convent de Civitella.

Va sol·licitar l'accés i la petició va ser acollida. El frare llavors va trucar així a la porta del pobre convent el 1684, dient: "Soc fra Tomàs de Cori i vinc per fer-me sant". Des d'aquell moment va romandre a Bellegra fins a la seva mort.

Només es va absentar sis anys en què va ser guardià al convent de Palombara on va instaurar el Retiro, segons el model de Bellegra. Va escriure Regles per a un i per a un altre. Va morir l'11 de gener de 1729.

Tomàs és un nom masculí d'origen arameu. El seu significat és 'bessó'. Avui, a Espanya, 62.100 homes celebren el seu sant gràcies a Sant Tomàs de Cori.

Sant Teodosi, un altre Sant important d'avui

Cenobita que va viure entre els segles V i VI. Amic de sant Sabas, que, després d'una llarga vida de solitud, va acceptar amb ell molts deixebles. Va inculcar la vida comunitària als monestirs que va construir.

Sant Teodosi en primer pla a color amb el desert de fons
Sant Teodosi | Cruzada por Cristo

Santa Honorata de Pavia

Germana dels sants Liberata, Especiosa, Luminosa i Epifani. Va viure al segle V com a religiosa al convent de Sant Vicenç de Pavia. Va ser consagrada pel seu germà Sant Epifani de Pavia.

Primer pla a color de Santa Honorata de Pavia
Santa Honorata de Pavia | Gaudium press

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del dijous 11 de gener

A més de Sant Tomàs de Cori, l'Església Catòlica commemora avui, mitjançant el Santoral, la celebració d'aquests sants que indiquem a continuació: