Sant Eloi en primer pla a color
SOCIETAT

Santoral d'avui, divendres 1 de desembre del 2023: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són els sants que l'Església Catòlica recorda avui 1 de desembre, mitjançant el seu Santoral

El Santoral és un calendari on es commemoren els dies dels sants i beats de l'Església Catòlica. Queda així fixat pels fets que van fer en vida.

El sant més rellevant del dia d'avui és, a més, el patró de argenters, orfebres, joiers, ferrers, metal·lúrgics i numismàtics.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest divendres 1 de desembre

De tots els sants que avui es commemoren és Sant Eloi el més rellevant. Va néixer a Chaptelat, l'actual França, l'any 588, al si d'una família gal·loromana. Orfebre i encunyador, es va convertir en monetari de Clotari II i després en tresorer de Dagobert I, tot això abans de ser designat bisbe de Noyon l'any 641.

Va fundar dos monestirs, un a Solignac, l'altre a París. És recordat per haver contribuït a l'extinció de creences pròpies de la cultura mediterrània en mans del cristianisme, prohibint la veneració de les Trivies. Eren deïtats paganes, protectores de les cruïlles, venerades pel poble per una tradició de l'Antiga Grècia que oferia culte a la deessa Hécate.

Ordenat sacerdot i després consagrat bisbe, es va dedicar a la seva missió pastoral amb gran afany. Foren freqüents les visites pastorals, es mostrà diligent en el tracte amb els sacerdots i amb gran disciplina de govern. Es va esforçar a superar les dificultats per estendre l'Evangeli on brillava la idolatria pagana o arrelaven els vicis dels creients.

Artífex dels metalls nobles i de les gemmes precioses, sant Eloi no es va deixar atrapar per la idolatria les coses peribles.

Actualment, aproximadament uns 18.600 homes de tot el país, anomenats Eloi, podrien ser felicitats per part dels seus amics i familiars amb motiu del seu sant.

Sant Evasi, un altre Sant important d'avui

Bisbe d'Asti al segle IV, va dedicar el principal temple de la ciutat, dedicat a la deessa Minerva, a l'únic i veritable Déu. Va introduir a la ciutat alguns monjos confiant-los l'església dels Sants Apòstols. Va morir com a màrtir juntament amb altres fidels per ordre del prefecte de la ciutat, Atubalo.

Primer pla a color de Sant Evasi
Sant Evasi | Parroquía San Martín de Porres

Santa Florència

També se celebra avui el sant. Jove frigia filla d'un colon romà que es va establir amb la família a Àsia Menor. Sant Hilari de Poitiers la va trobar en el seu viatge a Seleucia i ella li va demanar el baptisme, després va viure com a ermitanya a Comblé fins que va morir als 29 anys.

Santa Florència a color amb l'interior d'una església de fons
Santa Florència | Religión en Libertad

Altres Santos d'avui: el Santoral complet del divendres 1 de desembre

A més de Sant Eloi, el Santoral de l'Església Catòlica ens recorda aquests sants i beats: