Sant Andreu primer pla a color
SOCIETAT

Santoral d'avui, dijous 30 de novembre del 2023: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són els sants que recorda avui l'Església Catòlica, 30 de novembre, mitjançant el seu Santoral

L'Església Catòlica indica cada dia a través del Santoral els sants coneguts per la seva tasca o pels seus miracles. Els sants són herois de la fe catòlica. Van viure les seves vides en santedat, dedicats a servir Déu i a difondre el missatge de salvació.

Avui l'Església recorda especialment un sant que a més és el patró d'Escòcia.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dijous 30 de novembre

Dentre tots els sants que avui es veneren, el més destacat és Sant Andreu. Nascut a Betsaida i deixeble de Joan Baptista, Sant Andreu Apòstol va ser el primer a seguir Jesucrist per convertir-se en el seu apòstol. Pescador de professió, era el germà gran de l'Apòstol Pere.

Sant Andreu va convèncer el seu germà de seguir Jesucrist: “Al primer que va trobar va ser el seu propi germà Simó i li va dir: “Hem trobat el Messies”, que traduït significa Crist. Llavors el va portar on era Jesús. Ell el va mirar i li va dir: “Tu ets Simó, el fill de Joan: tu et diràs Cefas”, que traduït significa Pere” (Jn 1, 41-42).

Als Evangelis de Mateu i Lluc, Andreu apareix en segon lloc en l'enumeració dels apòstols, a l'Evangeli de Marc i Fets dels Apòstols en quart lloc. També és considerat com el fundador de l'Església a Constantinoble, actual Istanbul. Segons la tradició, després de Pentecosta, Andreu va anar a predicar entre els grecs.

Un escrit apòcrif, els Fets d'Andreu, assegura que va ser crucificat a Grècia sobre l'any 60. Estat lligat a la creu, va predicar durant dos dies abans de morir, una creu que tenia forma de X i és coneguda com a “creu aspada”. Es tracta de la Creu de Sant Andreu, que distingeix la bandera d'Escòcia.

Andreu és un nom que prové del grec i significa valerós. Avui és el dia de felicitar els més de 185.000 homes que a Espanya reben el nom d'Andreu.

Sant Cutberto Mayne, un altre Sant important d'avui

Prevere del segle XVI que va exercir a Cornualla, Anglaterra. Enviat a Anglaterra, va ser condemnat a mort per difondre una Carta Apostòlica i negar-se a jurar fidelitat a la Reina com a cap de l'Església.

Sant Cutberto Mayne a color en primer pla
Sant Cutbert Mayne | Hagiopedia

Sant Galgano Guidotti

També se celebra avui el sant. Eremita del segle XII que va viure a la muntanya Siepi. Beneït pel Papa Alexandre III, va realitzar el miracle de clavar una espasa a la pedra i formar una creu amb la seva empunyadura.

Sant Galgano Guidotti a color en primer pla
Sant Galgano Guidotti | Wikipedia

Altres Santos d'avui: el Santoral complet del dijous 30 de novembre

A més de Sant Andreu, l'Església Catòlica commemora avui, mitjançant el Santoral, la celebració d'aquests sants que indiquem a continuació: