Primer pla de Sant Francesc Xavier a color
SOCIETAT

Santoral d'avui, diumenge 3 de desembre del 2023: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels sants que recorda avui l'Església Catòlica, 3 de desembre, mitjançant el seu Santoral

El Santoral és la llista dels sants la festivitat dels quals commemora l'Església Catòlica en cadascun dels dies de l'any. Persones que es van fer conegudes pels seus fets, miracles o forma de vida.

El sant més destacat del dia de hui és el patró Universal de les Missions.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest diumenge 3 de desembre

El sant més important del dia d'avui és Sant Francesc Xavier, sant d'origen espanyol nascut el 1506 a la localitat de Xavier, Navarra. Fill d'una família adinerada de la regió, va cursar estudis universitaris a París, lloc on va coincidir amb un altre sant, Ignasi de Loiola. Precisament aquest es convertiria en la persona que marcaria un abans i un després a la seva vida.

Sant Ignasi va convèncer el jove Francesc Xavier que els béns terrenals són fugaços. “Xavier, de què et serveix guanyar el món si perds la teva ànima”, li deia. A més, recordava la importància d'estendre el missatge de Jesús pel món.

Així, Sant Francesc Xavier comença una tasca incansable d'evangelització de la mà de la Companyia de Jesús, organització fundada per Sant Ignasi de Loiola. El sant navarrès va predicar el missatge de Crist per tot el món, viatjant des d'Europa fins al Japó, passant per Sud-àfrica o l'Índia.

Al Japó, tot i fer bones relacions amb els nobles nipons, no va aconseguir cristianitzar l'illa per la pressió dels monjos budistes. Per tant, va decidir viatjar a la Xina. Francesc Xavier pensava que si evangelitzava aquest gran imperi, els japonesos finalment rebrien el missatge de Crist per influència del gegant asiàtic.

El 1552 va començar el seu periple per la Xina, però durant el seu trasllat va morir a l'illa xinesa de Sancià sense arribar a la regió de Cantó. Tot i això, la seva tasca d'evangelització a Àfrica i Àsia va deixar una empremta inesborrable.

Actualment, uns 480.000 homes a Espanya reben aquest nom i seran felicitats per familiars i amics gràcies a Sant Francesc Xavier.

Sant Sofonies, un altre Sant important d'avui

Novè dels profetes menors de l'Antic Testament. En els dies de Josies, rei de Judà, va anunciar la ruïna dels impius el dia de la ira del Senyor.

Primer pla a color de Sant Sofonies
Sant Sofonies | Archidiócesis de Granada

Sant Casià de Tànger.

Sant cristià del segle III. Va morir màrtir decapitat durant l'Imperi de Dioclecià per no voler signar la sentència de sant Marcel el Centenari

Sant Casià de Tànger en primer pla a color
Sant Casià de Tànger | Wikipedia

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del diumenge 3 de desembre

El Santoral ens recorda que avui també es recorden aquests altres sants i beats: