Primer pla a color de Sant Fèlix de Nola
SOCIETAT

Santoral d'avui, diumenge 14 de gener del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels sants que recorda avui l'Església Catòlica, 14 de gener, mitjançant el seu Santoral

El Santoral és la llista dels sants la festivitat dels quals commemora l'Església Catòlica en cadascun dels dies de l'any. Persones que es van fer conegudes pels seus fets, miracles o forma de vida.

Avui recordem un sant que és considerat el patró dels animals domèstics perduts i advocat espiritual dels camperols i ramaders.

Quin sant que és avui: el més important d'aquest diumenge 14 de gener

El sant més destacat avui és Sant Fèlix de Nola. Va néixer al segle III a l'actual Itàlia. Fill de romans procedents de Síria, va rebre des de petita educació cristiana, encara que des de molt jove va abraçar el servei apostòlic.

En morir el seu pare va repartir tota la seva herència entre els més necessitats. Després, va ser ordenat sacerdot per Sant Màxim, bisbe de Nola. Màxim fugiu al desert en iniciar-se una extrema persecució de l'Imperi als cristians.

Fèlix llavors va ocupar el seu lloc i va ser capturat, empresonat i torturat pels soldats. Un àngel se li va aparèixer i el va alliberar perquè ajudés el bisbe Màxim, però els soldats el van perseguir per tornar-lo a empresonar. Fèlix es va amagar en una cova i una aranya va teixir la seva teranyina sobre l'entrada.

Quan van arribar els soldats i van veure la teranyina, ja no van mirar a dins. D'aquesta manera, Fèlix va poder escapar. Durant la persecució, els soldats van confiscar els seus béns.

Per poder sobreviure, Fèlix va treballar al camp, repartint els fruits entre els pobres. Una nit, uns lladres amb intenció de robar-lo a l'hort van veure com una força els va fer passar la nit treballant al camp. A l'alba Fèlix els va veure i els va agrair la feina feta, llavors els lladres li van confessar avergonyits l'autèntica intenció que els havia portat, però van ser perdonats i se'n van anar.

Fèlix és un nom masculí d'origen llatí que significa 'aquell que es considera feliç o afortunat'. Avui, 51.520 homes a Espanya celebren el seu sant gràcies a Sant Fèlix de Nola.

Sant Potet, un altre Sant important d'avui

Màrtir, que probablement va viure al segle II. Després de patir molts turments a la ciutat de Sàrdica, a l'antiga província romana de Dacia, finalment va morir executat amb una espasa.

Primer pla figura de Sant Potet
Sant Potet | ATB DIgital

Beat Odoric Mattiuzzi de Pordenone

Prevere de l'Ordre dels Germans Menors que va viure durant el segle XIII. Va viatjar per les regions dels tàrtars, dels indis i dels xinesos fins a la principal ciutat de la Xina, anomenada Kambalik. Regions en què va aconseguir convertir molts a la fe de Crist amb la seva predicació de l'Evangeli.

Imatge en blanc i negre del beat Odorico Mattiuzzi de Pordenone
Beat Odoric Mattiuzzi de Pordenone | Hagiopedia

Altres sants d'avui: el Santoral complet del diumenge 14 de gener

El Santoral recorda que avui també es commemoren aquests altres sants i beats: