Primer pla a color de Sant Hilari de Poitiers
SOCIETAT

Santoral d'avui, dissabte 13 de gener del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels sants que recorda avui l'Església Catòlica, 13 de gener, mitjançant el seu Santoral

El Santoral és el conjunt de les persones venerades per l'Església Catòlica com a sants o beats cadascun dels dies de l'any. D'acord amb la tradició catòlica, tots tenen una data en concret que commemora la seva obra i gràcia.

Avui recordem especialment un sant que va ser bisbe i doctor de l'Església nascut a la mateixa ciutat francesa que li dona nom.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dissabte 13 de gener

El dia d'avui l'Església Catòlica commemora Sant Hilari de Poitiers, que va néixer al voltant de l'any 315 al si d'una família aristòcrata romana. Tot i que va rebre una educació pagana, va estudiar filosofia per la seva gran curiositat i la seva passió per la veritat. Es va especialitzar en el neoplatonisme i la Bíblia.

Després d'haver contret matrimoni i de ser pare d'una filla, esdevingué el cristianisme. Després de ser batejat el poble el va aclamar com a bisbe de la seva ciutat, càtedra que va ocupar durant set anys. Després, Hilari va ser bandejat a Frígia per l'emperador Constanci II.

Durant el seu desterrament va aprendre grec i va descobrir Orígenes, com també la gran producció teològica dels Pares orientals. Amb aquestes bases escriu un estudi anomenat De Fide adversus Arrianos o De Trinitate, el tractat més profund fins llavors sobre el dogma trinitari.

Va tornar a la seva diòcesi el 361, després de la mort de l'emperador. Els seus himnes, descoberts en època contemporània, el converteixen en un pioner d'aquesta manera poeticomusical. Va ser sant Hil·lari qui va introduir al món llatí cristià una nova poesia inspirada en els models clàssics greco-latins i bíblics.

Va ser declarat Doctor de l'Església el 1851 pel papa Pius IX, per les seves grans aportacions per a la definició del dogma trinitari: "Déu és pare, fill i Esperit Sant". Va morir a Poitiers l'any 367.

Al nostre país hi ha més de 5.550 homes anomenats Hilari que podrien avui rebre felicitacions per part dels seus familiars i amics.

Sant Remigi de Reims, un altre Sant important d'avui

Bisbe de Reims durant 70 anys i apòstol dels francs al segle V. És considerat el precursor del cristianisme a França en batejar Clodoveu I, el primer rei dels francs convertit al cristianisme.

Imatge a color del bateig de Sant Remigi de Reims
Baptisme de Sant Remigi de Reims | Wikipedia

Sant Kentigerno de Glasgow

Bisbe i abat escocès que va establir a Glasgow la seva seu. Se n'explica que va reunir una gran comunitat de monjos per imitar la vida de la primitiva Església. Segons la tradició, Sant Kentigerno de Glasgow va fundar a Gal·les un gran monestir.

Primer pla a color de Sant Kentigerno de Glasgow
Sant Kentigerno de Glasgow | Vidas Santas

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del dissabte 13 de gener

El Santoral, a més, commemora també avui aquests altres sants i beats: