Imatge a color del martiri de Sant Pelai
SOCIETAT

Santoral d'avui, dimecres 26 de juny del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquest dimecres, 26 de juny de 2024, el Santoral de l'Església Catòlica recorda un sant que va començar la Reconquesta

Aquest dimecres, el Santoral de l'Església Catòlica té un record especial per a un sant que amb 13 anys va ser martiritzat durant el califat d'Abderraman III.

Qui va ser Sant Pelai, el Sant més important de dimecres, 26 de juny?

El Santoral de l'Església Catòlica recorda avui especialment Sant Pelai que va néixer l'any 911 a Albeos, un llogaret de Pontevedra. Li va educar el seu oncle Hermogi, bisbe de Tui, a qui va acompanyar la cort del rei de Lleó a Pamplona, que patia el setge del califa de Còrdova.

Els cristians van resultar derrotats i capturats. Si bé el seu oncle va ser alliberat després de tres anys de captiveri, Pelai va romandre pres. Sembla que el califa li va requerir contactes sexuals a canvi de riqueses i honors, sempre que renunciés a la seva Fe cristiana.

"Sí, oh rei, soc cristià; ho he estat i ho seré per la gràcia de Déu. Totes les teves riqueses no valen res. No pensis que per coses tan passatgeres renegaré de Crist, que és el meu Senyor i teu encara que no ho vulguis", va contestar al califa.

Una resposta que el va conduir a ser torturat i martiritzat a mans dels musulmans. Els cristians de Còrdova van recollir les seves restes mortals i el van enterrar al cementiri de Sant Ginés. Tot excepte el seu cap, que es va guardar al cementiri de Sant Cebrià.

A finals del segle X el seu cos es va traslladar a Oviedo i va ser finalment dipositat al monestir de les monges benedictines de Sant Pelai.

Pelai és un nom masculí d'origen grec, el significat del qual és 'el que té voluntat d'escollir'. Actualment, 5.137 homes a Espanya reben aquest nom i celebren el seu sant gràcies a Sant Pelai, màrtir de Còrdova.

Sant Josep Maria Escrivà de Balaguer

Sant Josep Maria Escrivà de Balaguer prevere que va néixer a Barbastre, Espanya, el gener de 1902. Va ser el fundador de l'Opus Dei i de la Societat Sacerdotal de la Santa Creu. Va dedicar la seva vida a difondre la crida universal a la santedat.

Primer pla en blanc i negre de Sant Josep Maria Escrivà de Balaguer

Sant Josep Maria Roures Hurtado

Sant Josep Maria Robles Hurtado va ser un prevere d'origen mexicà que va viure entre els segles XVIII i XIX. Va encendre l'entusiasme i la devoció al Sagrat Cor de Jesús entre els veïns de Tecolotlán, municipi del qual va ser nomenat rector. Durant la persecució contra l'Església en temps de la Revolució Mexicana, va ser penjat d'un arbre.

Primer pla a color de Sant Josep Maria Roures Hurtado

Altres Sants: el Santoral complet de dimecres 26 de juny

El Santoral de l'Església Catòlica recorda també la celebració d'aquests altres sants i beats:

  • Sant David de Tessalònica
  • Santa Perseveranda
  • Sant Maxenci de Poitiers
  • Sant Vigili de Trento
➡️ Santoral Avui ➡️ Societat

Més notícies: