Primer pla a color de Sant Antoni Abat

SOCIETAT

Santoral d'avui, dimecres 17 de gener del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels sants que recorda avui l'Església catòlica, 17 de gener, mitjançant el Santoral

El Santoral de l'Església catòlica enumera les commemoracions dels sants reconeguts pels seus fets al llarg de la seva vida. Els sants són els herois de la fe catòlica, dedicats a servir Déu i a difondre el missatge de salvació.

El Santoral destaca avui la festivitat d'un sant que va trobar la pau i l'amor a la natura i als animals, protegint-los la resta de la seva vida.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dimecres 17 de gener

El més destacat de tots els sants que recorda avui l'Església catòlica és Sant Antoni Abat. Va néixer a Egipte cap a l'any 250 i es va retirar al desert per pregar i fer penitència. Quan tenia entre 18 i 20 anys van morir els seus pares, per això sant Antoni va haver de quedar-se a cura de la seva única germana i de la llar familiar.

Un dia, anant cap a l'església, va començar a reflexionar sobre els 12 apòstols. Pensava com aquests havien canviat la seva vida per dedicar-se a seguir Crist; però abans van haver de renunciar als béns materials.

Aleshores el sant va decidir que canviaria la seva vida per sempre. Després d'assistir a missa, Sant Antoni va anar a casa seva i va recollir totes les riqueses que els pares li havien deixat en herència. Les va repartir entre els vilatans que ho necessitessin, reservant una petita part per a la seva germana.

Es va assegurar que ella rebria les cures necessàries per sobreviure i la va ingressar en un convent de monges. Ell mentre practicava l'austeritat a casa seva, valent-se únicament del que ell mateix construïa amb les mans.

Portava un estil de vida difícil, però que va servir d'exemple per a molts dels ciutadans, que van lloar la bona voluntat. Molts van agafar el seu camí i van formar una petita comunitat.

El treball manual, la pregària i la lectura es van convertir llavors en la seva ocupació principal. El dimoni el va assaltar amb moltes temptacions, representant tot el bé que podia haver fet si hagués conservat les seves riqueses. Sant Antoni es va defensar d'aquests atacs amb la més severa vigilància sobre els seus sentits, dejuni perllongat i pregària.

S'explica que en una ocasió se li va acostar una javelina amb els seus cadells, que estaven cecs, en actitud de súplica. Antoni va curar la ceguesa dels animals, des de llavors la mare no se'n va separar i el va defensar de les ferides que s'acostaven.

Va morir molt ancià als vessants de la muntanya Colzim, proper del mar Roig. El sant va donar ordre que les seves restes reposessin a la seva mort en una tomba anònima.

Antoni és un nom masculí que deriva d'Antonius en llatí. Era interpretat com 'aquell que s'enfronta als seus adversaris' o 'valent'. Avui uns 625.000 homes i 188.000 dones podrien rebre les felicitacions d'amics i familiars amb motiu del seu sant.

Sant Gener Sánchez Delgadillo, un altre Sant important d'avui

Sacerdot i màrtir mexicà que va viure al segle XIX. Els fidels admiraven la rectitud, el fervor, l'eloqüència de la seva predicació, i acceptaven amb gust l'energia del Pare Gener quan els exigia bona preparació per rebre els sagraments.

Primer pla a color de San Jenaro Sánchez Delgadillo
Sant Gener Sánchez Delgadillo | Arquimedios

Santa Roselina

Mare priora de Celle-Roubaud, a la Provença francesa, que va viure entre els segles XIII i XIV. Pertanyent a l'Ordre Cartoixa, es va distingir per l'abnegació i austeritat en el menjar, el somni i el dejuni.

Primer pla a color de Santa Roselina
Santa Roselina | Wikipedia

Altres Sants d'avui: el Santoral complet de dimecres 17 de gener

A més de Sant Antoni abat el Santoral ens recorda la celebració d'aquests altres sants i beats: