Primer pla a color de Sant Valentí

SOCIETAT

Santoral d'avui, dimecres 14 de febrer del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels Sants que l'Església catòlica recorda el 14 de febrer, mitjançant el Santoral

El Santoral de l´Església catòlica enumera les commemoracions dels Sants reconeguts pels seus fets al llarg de la seva vida. Els Sants són els herois de la fe catòlica, dedicats a servir Déu i a difondre el seu missatge de salvació.

Aquest dia és recordat un Sant que va ser sacerdot sentenciat per celebrar en secret matrimonis de joves enamorats.

Quin Sant és el més important d'aquest dimecres 14 de febrer

El Santoral aquest dia recorda especialment Sant Valentí. Si bé són poques les dades que hi ha del Sant es creu va ser un dels tres màrtirs executats a l'any 270.

Tot i que el seu origen i la seva mort no estan completament acreditades, sí que se li atribueix el fet de casar les parelles. Segons la llegenda, l'emperador que llavors governava, Claudi II 'el Gòtic', va saber aquesta pràctica del Sant i va voler prohibir-la. El motiu era que, segons ell, el seu poble no necessitava matrimonis units, sinó homes sense lligams que obstaculitzessin la seva lluita.

Aleshores, davant la incredulitat d'aquesta norma, el Sant va saber que la seva tasca no havia de quedar oblidada. Per aquest motiu va decidir acudir a la trucada de tots els enamorats que volguessin i els casaria en secret a casa seva.

Els seus actes no van ser ben vistos a ulls de l'emperador ni del seu successor, que el va castigar tancant-lo entre reixes. Estant a la presó, sant Valentí es va guanyar el respecte del carceller, que li va demanar que li ensenyés a la seva filla cega el camí cap a Déu.

La jove, admirada pels coneixements del Sant va assegurar: "Jo crec! Jo crec!". Després d'això, la jove va percebre com entrava pels ulls una llum celestial.

Tot i el miracle esmentat, el Sant va ser degollat l'endemà i posteriorment enterrat a l'església de Santa Pràxedes, a Roma.

Les seves restes es troben actualment a la Basílica di San Valentino, a Terni, Itàlia. Un lloc on cada 14 de febrer acudeixen diferents parelles que volen casar-se l'any següent per mostrar el seu compromís davant el sant.

Valentí és un nom masculí que deriva del nom llatí Valentinus i que significa "valent, fort, sa". Actualment, 22.600 homes a Espanya celebren aquest dia el seu sant en honor a Sant Valentí.

Sant Joan Baptista de la Concepció, un altre Sant important

Prevere de l'Ordre de la Santíssima Trinitat nascut a Ciudad Real al segle XVI. Ordenat sacerdot els superiors li van encomanar la tasca de la predicació. És el fundador de l'Ordre dels Trinitaris Descalços.

Imatge a color de Sant Joan Baptista de la Concepció
Sant Joan Baptista de la Concepció | ZENIT

Sant Ciril i Sant Metodi de Tessalònica

Germans nascuts a Tessalònica al segle IX que van ser enviats a Moràvia pel bisbe Foci de Constantinoble per predicar la fe cristiana. En un viatge a Roma, Ciril va emmalaltir, i havent professat com a monjo, va descansar en el Senyor en aquest dia. Metodi, constituït bisbe de Sirmium pel papa Adrià II, va evangelitzar la regió de Panonia.

Imatge a color de Sant Ciril i Sant Metodi de Tessalònica
Sant Ciril i Sant Metodi de Tessalònica | Santos

Altres Sants: el Santoral complet de dimecres 14 de febrer

A més de Sant Valentí, el Santoral ens recorda la celebració d'aquests altres sants i beats:

  • Santa Alexandra d'Egipte, jove d'Alexandria d'Egipte, que va viure al segle IV. En quedar òrfena va donar tots els seus béns als pobres i es va tancar en una sepultura, amb només una finestreta per la qual rebia aliment. Sepultada en vida, pregava constantment, llegia les Escriptures, els Pares del Desert i les Actes dels Màrtirs així va viure 12 anys fins a la seva mort.
  • Sant Auxenci
  • Sant Eleucadi
  • Sant Nostrià
  • Beat Vicente Vilar David