Primer pla a color de Sant Jacob de la Marca
SOCIETAT

Santoral d'avui, dimarts 28 de novembre del 2023: Quin Sant se celebra avui?

No et perdis els sants que es commemoren avui mitjançant el Santoral i recorda felicitar els teus coneguts

El Santoral és el conjunt de les persones venerades a l'Església catòlica com a sants o beats cadascun dels dies de l'any. L'Església Catòlica recorda cadascun dels dies de l'any aquells cristians il·lustres, molts dels quals van patir turments moltes vegades dels que repudiaven la fe catòlica.

Avui recordem especialment un sant d'origen italià que va ser pintat per Zurbarán.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dimarts 28 de novembre

El dia d'avui l'Església Catòlica commemora Sant Jacob de la Marca. Va néixer a Monteprandone, Itàlia, el 1393, al si d'una família pobra. Va començar a estudiar amb un oncle sacerdot i anys després va entrar en contacte amb els franciscans i va deixar la carrera jurídica per ingressar a l'ordre el juliol de 1416.

Deixeble de Joan de Capistrano i Bernardino de Siena, va ser ordenat sacerdot el 1423. Hàbil predicador, va combatre l'heretgia i va predicar a Alemanya, Suècia, Dinamarca, Polònia i Hongria. Fundà convents, i difongué la devoció al nom de Jesús.

A més, va instituir institucions de crèdit sense ànim de lucre que prestaven diners amb interessos baixos a canvi d'una peça. Va escriure diversos llibres, entre els quals destaquen Dialogus contra Fraticellos, Miracles del Nom de Jesús o Itinerarium.

A De sanguine Christi effuse va exposar que la sang que Crist va perdre a la Passió no es va unir a la seva persona divina durant els tres dies que havia estat enterrat. Una opinió que va ser trobada herètica per Giacomo da Brescia, inquisidor, que el va citar al tribunal. Ell no hi acudí i, després d'alguns requisits, apel·là a la Santa Seu, que no arribà a pronunciar-se.

Va morir a Nàpols el novembre de 1476. Sepultat a l'església de Santa Maria la Nova. El 2001 el seu cos va ser traslladat al santuari de Santa Maria delle Grazie, que ell mateix havia fundat el 1449, a Monteprandone, el seu poble natal.

A Espanya, avui dia, aproximadament, 8200 homes celebren el seu sant gràcies a Sant Jacob de la Marca.

Sant Honest de Nimes

Predicador cristià del segle III, prevere de Nimes. Va ser deixeble de sant Saturní de Tolosa, que li encarrega la missió de predicar a Pamplona. Va tornar a Tolosa aquitana al costat de Sant Honorat, successor de Sant Saturnino, on mor amb fama de sant.

Sant Honest de Nimes amb fons d'església a color
Aquest és un altre sant que es commemora avui, 28 de novembre | Wikipedia

Sant Esteve el Jove

Monjo i màrtir que va néixer a Constantinoble l'any 714 elegit per governar el monestir de Sant Auxenci, a Bitinia. En temps de l'emperador Constantí Coprònim, per donar culte a les imatges sagrades, va ser turmentat amb variats suplicis. Va confirmar la fe catòlica després del que va morir finalment.

Sant Esteve el Jove a color
Sant Esteve El Jove és un altre dels sants que més es destaquen d'aquesta jornada | Parroquía San Martín de Porres

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del dimarts 28 de novembre

El Santoral, a més de Sant Jacob de la Marca, commemora també avui aquests altres sants i beats: