Primer pla d'una escultura de Sant Màxim de Torí
SOCIETAT

Santoral d'avui, dimarts 25 de juny del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquest dimarts, 25 de juny de 2024, el Santoral de l'Església Catòlica recorda el que va ser el primer bisbe de Torí

Aquest dimarts, el Santoral recorda un Sant que fou bisbe i escriptor de teologia. En els seus sermons va atacar el ressorgir del paganisme i va defensar la fe ortodoxa davant dels atacs de l'heretgia.

Qui va ser Sant Màxim de Torí, el Sant més important de dimarts, 25 de juny?

El Santoral de l'Església Catòlica recorda avui especialment Sant Màxim de Torí que va néixer a Itàlia al segle IV. Segons els seus escrits, cap a l'any 397 va presenciar el martiri de tres bisbes. El 451 fou enviat al sínode de Milà on s'acceptà l'epístola dogmàtica de Lleó I.

Va estar present al Concili de Roma del 465. En els decrets la seva signatura figura aprés la del pontífex Sant Hilari. Se suposa que va morir poc després d'aquell Concili.

Les seves obres són particularment interessants per donar a conèixer alguns costums pintorescos de l'antiguitat. En dues homilies sobre l'acció de gràcies, inculcava el deure d'elevar diàriament els precs al Senyor.

Recomanava els Salms com els millors càntics de lloança i insistia que ningú no havia de deixar les oracions del matí i la nit. Tampoc l'acció de gràcies abans i després dels àpats.

Exhortava els cristians perquè fessin el senyal de la creu en emprendre qualsevol acció. D'altra banda, en un dels seus sermons, es va referir a les festes desenfrenades de l'Any Nou. Va criticar el costum de donar regals als rics, sense haver repartit abans almoines entre els pobres.

Màxim és un nom que procedeix del llatí Maximus i significa 'El Més Gran'. A Espanya, uns 1.744 homes reben aquest nom i podrien celebrar el seu sant en honor a Sant Màxim de Torí.

Santa Oròsia

Santa Oròsia segons la tradició va ser una princesa del segle IX vinguda de Bohèmia que va ser martiritzada per defensar la seva puresa. Un pastor va trobar el seu cos decapitat i va portar el cap al poble de Yebra de Basa i el tronc i extremitats a Jaca. Allà es conserven les restes a l'altar major de la catedral.

Primer pla a color de Santa Orosia

Beata Dorotea de Montau

Beata Dorotea de Montau va ser una dona polonesa que, després de quedar vídua, va viure reclosa en una cel·la al costat de la catedral. Es va lliurar així a la pregària contínua i a la penitència.

Primer pla a color de la beata Dorotea de Montau

Altres Sants: el Santoral complet del dimarts 25 de juny

El Santoral de l'Església Catòlica també recorda aquest dia la celebració d'aquests altres sants i beats:

  • Sant Moloc d'Escòcia
  • Sant Pròsper d'Aquitània
  • Sant Pròsper de Reggio
  • Sant Salomó de Bretanya
➡️ Santoral Avui ➡️ Societat

Més notícies: