Imatge a color de Sant Joan Baptista batejant Jesús
SOCIETAT

Santoral d'avui, dilluns 24 de juny del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquest dilluns, 24 de juny de 2024, el Santoral de l'Església Catòlica recorda el patró de llibreters, editors i ferrers

Aquest dilluns, el Santoral de l'Església Catòlica recorda un Sant que és considerat precursor de Jesús en diverses branques del cristianisme.

Qui va ser Sant Joan Baptista, el Sant més important de dilluns, 24 de juny?

El Santoral de l'Església Catòlica recorda avui especialment Sant Joan Baptista. Aquest és un dels tres únics sants de qui es commemora el dia del seu naixement en lloc del dia de la seva mort. Les altres festivitats són el naixement de Jesús i el de la Verge Maria.

L'Evangeli de Sant Lluc explica que Isabel, mare de Joan, anciana i estèril, va complir els seus desitjos de tenir descendència. Això va passar després que l'arcàngel Gabriel anunciés a Zacaries, el seu marit, que Isabel li donaria un fill i que es diria Joan.

Mesos més tard Isabel va rebre la visita de la seva cosina, Maria. És en aquell moment quan l'evangeli relata que "El nen va saltar de goig al si d'Isabel". Així, l'Església considera que Sant Joan Baptista, que va néixer el 24 de juny, just sis mesos abans que Jesucrist, va anunciar la vinguda de Déu.

Durant la seva etapa adulta Joan va viure com a asceta al desert de Judà. Era líder d'una secta que vaticinava l'arribada d'un Messies on el baptisme tenia una gran importància. El gest implicava un autèntic canvi en la manera de viure i pensar, per això s'anomenen baptistes.

Un dia, Joan va rebre al riu Jordà Jesús, que li va demanar que el bategés. Des d'aquell moment, es va tornar admirador de Crist i va predicar les seves gestes. Tot i això, el seu missatge va molestar les autoritats romanes i Herodes va ordenar la seva detenció, i després va resultar decapitat.

A la Nit de Sant Joan se celebra la vigília del naixement del Sant i a Espanya és tradició fer-ho entre fogueres. Es tracta d'una data en que també se celebra l'arribada del solstici d'estiu, just sis mesos abans de l'arribada al món del Messies.

Joan és un nom masculí d'origen hebreu que vol dir 'El que és fidel a Déu'. A Espanya, actualment uns 53.841 homes i 418 dones reben aquest nom i celebren el seu sant gràcies a Sant Joan Baptista.

Sant Gobert de Nantes

Sant Gobert de Nantes va ser un bisbe francès. Va viure al segle IX i va morir màrtir. Mentre celebrava una missa solemne a la catedral, va ser blanc, juntament amb molts altres fidels, de les sagetes dels normands.

Imatge a color de San Goardo de Nantes

Sant Simplici d'Autun

Sant Simplici d'Autun va ser un bisbe d'origen francès que va viure al segle IV. Noble i de devota nissaga, va viure en perfecta castedat amb la seva dona i després va ser nomenat bisbe.

Imatge a color de Sant Simplici d'Autum

Altres Sants: el Santoral complet del dilluns 24 de juny

El Santoral de l'Església Catòlica, aquest dilluns 24 de juny, a més, recorda aquests sants i beats:

  • Sant Teodulf de Lobbes
  • Sant Agoard màrtir
  • Sant Rumoldo de Malines
  • Sant Agilbert i companys
➡️ Santoral Avui ➡️ Societat

Més notícies: