Primer pla a color de Santa Bàrbaa de Nicomèdia envoltada d'àngels
SOCIETAT

Santoral d'avui, dilluns 4 de desembre del 2023: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són els sants que es commemoren el dia 4 de desembre

El Santoral és la llista de sants i beats la festivitat dels quals commemora l'Església Catòlica cadascun dels dies de l'any. Segons la Bíblia Déu és amor, per tant, la principal virtut dels sants és la seva capacitat per estimar Déu i la resta d'éssers humans.

Avui especialment recordem una santa que, a més, és la protectora dels miners.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dilluns 4 de desembre

El dia d'avui l'Església Catòlica commemora a Santa Bàrbara de Nicomèdia una religiosa que va néixer cap a la meitat del segle III a l'actual ciutat turca d'Izmit. Pel que sembla el seu pare, defensor del paganisme, la va sobreprotegir en una torre, intentant aïllar-la de tot malament.

La santa va trobar al catolicisme una via d'escapament. Va renegar del matrimoni que per a ella van voler concertar per casar-la amb algú rellevant de la societat. En absència del seu pare, Bàrbara mana construir tres finestres a la seva torre simbolitzant la Santíssima Trinitat.

Temps després, la santa va sortir de la torre per cuidar el seu progenitor, una situació que els va enfrontar per les creences de cadascú. Una disputa en què Dióscoro pretén eliminar la vida de la seva filla i, després de fracassar, la delata davant del governador per ser cristiana. Va ser llavors quan Santa Bàrbara va acabar al calabós.

Durant la seva tancada, Santa Bàrbara hauria rebut la visita de Jesús, que hauria curat les ferides. Finalment, el conflicte entre pare i filla va acabar un 4 de desembre amb la mort de Santa Bàrbara de Nicomèdia a les mans de Dióscoro. Ell mateix va demanar a les autoritats ser el botxí de la seva pròpia filla.

Després, quan baixava del turó on va sentenciar la religiosa, Déu hauria castigat el pare de santa Bàrbara enviant-li un llamp que va exterminar-lo.

Bàrbara és un nom femení d'origen grec que significa 'extrager'. Actualment, unes 22.800 dones a Espanya es diuen així i avui podrien ser felicitades per amics i familiars.

Sant Joan Damascè, un altre Sant important d'avui

Prevere i doctor de l'Església, famós per la santedat i per la doctrina. Va viure entre els segles VI i VII. Va ser anomenat "Orador d'Or" per la seva eloqüència i és considerat un gran profeta de l'Església de l'Est.

Primer pla a color de Sant Joan Damascè
Sant Joan Damascè | Pastoral Santiago

Santa Ada

Monja, abadessa de Sant Julien de Prés, El Mans, i verge consagrada que va viure al segle VII. Era neboda de Sant Engelbert qui va ser assassinat pel seu propi cosí. Ella i la seva família eren molt devots.

Primer pla a color de Santa Ada
Santa Ada | Vidas Santas

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del dilluns 4 de desembre

El Santoral, a més de Santa Bàrbara de Nicomèdia, commemora també avui aquests altres sants i beats: