Primer pla a color de sant Vicenç d'Osca envoltat d'àngels
SOCIETAT

Santoral d'avui, dilluns 22 de gener del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són els sants que l'Església Catòlica recorda avui, 22 de gener del 2024, mitjançant el seu Santoral

El santoral de l'Església Catòlica és el conjunt de persones reconegudes per l'Església com a sants o beats en una data concreta. Els sants són persones destacades a les diverses tradicions religioses per les seves relacions especials amb les divinitats o per una particular elevació ètica. La consideració de beat constitueix el tercer pas en el camí de la canonització.

Avui, dilluns 22 de gener, l'Església Catòlica recorda un sant que és el patró de les societats caritatives.

Quin sant és avui: el més important d'aquest dilluns 22 de gener

De tots els sants que avui recorda l'Església Catòlica és Sant Vicenç, màrtir, el més destacat. Va néixer a Osca al segle III, al si d'una família aristòcrata. Els seus pares ho van confiar a Sant Valero, que era el bisbe de Saragossa.

Amb només 22 anys, Sant Vicenç va ser nomenat diaca pel bisbe Valero, que era tartamut. Anys després es convertiria en clergue. Era una època de temps foscos per als cristians que vivien sota el decadent imperi de Dioclecià.

Aleshores el sant predicava en lloc del bisbe Valero, ja que aquest no podia parlar. Sant Vicenç va ser denunciat, detingut i empresonat amb Sant Valero per ordre del governador Dacià. Sant Valero va ser condemnat al desterrament, mentre que Sant Vicent ho va anar a patir el martiri.

Lligat a una roda de molí, el sant després va ser llançat al mar. Una llegenda explica que minuts abans de morir, Sant Vicenç va aconseguir convertir el cristianisme al botxí encarregat de donar-li mort.

El seu cos sense vida va aparèixer a les platges de Cullera, València. Una cristiana el va trobar i, després d'enterrar-lo, els fidels van començar a venerar-lo.

Vicenç és un nom masculí d'origen llatí el significat del qual és 'vencedor de la guerra o qualsevol dificultat'. Actualment, 108.800 homes avui podrien ser felicitats amb motiu del seu sant.

Sant Valero de Saragossa, un altre Sant important d'avui

Bisbe de Saragossa que va viure al segle IV. Va participar en el primer Concili d'Elvira, la seva firma apareix a l'onzè lloc entre 19 bisbes signants. Va ser bandejat a València amb Sant Vicent, on tots dos van morir.

Sant Valero al costat de Sant Vicent sent jutjat pel prefecte Dacià
Sant Valero de Saragossa | Wikipedia

Beata Laura Vicuña

Va néixer a Santiago de Xile el 1891, en temps difícils que afectarien també la seva família. A l'edat de 12 anys i, per obtenir la conversió de la mare, va oferir la vida a Déu. Va morir poc després i gràcies a la seva entrega, la seva mare va tornar a Déu i el va honrar amb una vida digna i cristiana.

Primer pla a color de la beata Laura Vicuña
Beata Laura Vicuña | InfoCatólica

Altres sants d'avui: el Santoral complet del dilluns 22 de gener

El Santoral, a més de Sant Vicenç, ens recorda també avui aquests altres sants i beats: