L'aliment que els experts asseguren que té vuit vegades més ferro que les llenties
És un aliment ric en ferro, proteïnes i altres nutrients
Quan pensem en aliments rics en ferro, el que ens ve a la ment són les llenties, els espinacs o la carn vermella. No obstant això, hi ha un producte que supera tots aquests quant al contingut d'aquest mineral: la sang de porc.
La veritat és que es tracta d'un àpat que sol generar rebuig en moltes persones pel seu aspecte i gust. Això no obstant, es tracta d'un aliment molt nutritiu i beneficiós per a la nostra salut, si el consumim amb moderació. Així ho ha confirmat el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació en un full informatiu elaborat per experts.
La sang de porc és el líquid que circula per les venes i les artèries del porc i que s'extreu quan se sacrifica l'animal. La sang es recull en recipients i se sotmet a un procés de coagulació i filtratge per eliminar les impureses i obtenir un producte apte per al consum humà.
Es pot consumir fresca o cuita, i es fa servir com a ingredient principal o secundari en diverses receptes. Algunes de les més populars són les botifarres, les rajades, la sang fregida o la sopa de 'mondongo'.
Receta fácil de sangre encebollada con tomate
La sang de porc aporta un sabor intens i característic als plats, i també serveix com a espessidor o colorant natural. A més, és molt econòmic i sostenible, ja que aprofita una part de l'animal que altrament es desaprofitaria.
Propietats nutricionals de la sang de porc
La sang de porc és molt rica en nutrients, especialment en proteïnes i ferro. Així ho ha confirmat el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, amb un dels informes sobre la sang animal. S'han analitzat les propietats i els nutrients d'aquest aliment i se n'han tret unes dades molt concloents.
Per exemple, 100 grams de sang de porc aporten 81 calories, 18,5 grams de proteïnes, 1 gram de greix, 0 grams dhidrats de carboni. A més de 40 mil·ligrams de colesterol i 207 mil·ligrams de sodi.
Però el més sorprenent és el contingut en ferro: ni més ni menys que 52 mil·ligrams per cada 100 grams. Això suposa unes vuit vegades més que les llenties, que tenen una mica més de 7 mil·ligrams per la mateixa quantitat.
El ferro és un mineral essencial per al nostre organisme, ja que participa en la formació dels glòbuls vermells i el transport d'oxigen a les cèl·lules. El seu dèficit pot provocar anèmia, cansament, debilitat o pal·lidesa.
A més del ferro, la sang de porc també conté altres minerals importants per a la nostra salut, com el calci, el magnesi, el potassi o el zinc. Aquests minerals contribueixen al bon funcionament del sistema nerviós, muscular, ossi i immunològic. També aporta vitamines del grup B, com la B3 o la niacina, que intervé en el metabolisme energètic i la síntesi d'hormones.
Quins beneficis té la sang de porc per a la nostra salut?
El consum moderat i ocasional de sang de porc ens pot reportar diversos beneficis per a la nostra salut, sempre que l'acompanyem d'una dieta equilibrada i variada. Alguns d'aquests beneficis són:
Preveu i combat l'anèmia
Com que és una font excepcional de ferro hemo (el més biodisponible), la sang de porc ajuda a augmentar els nivells d'hemoglobina i glòbuls vermells a la sang. Això millora el transport d'oxigen als teixits i preveu els símptomes associats a l'anèmia per deficiència de ferro.
Afavoreix el desenvolupament muscular
Com que és rica en proteïnes d'alt valor biològic (que contenen tots els aminoàcids essencials), la sang de porc contribueix al manteniment i la formació de la massa muscular. Això és especialment important per a les persones que practiquen esport o que volen augmentar el to muscular.
Enforteix el sistema immunològic
En contenir minerals com el zinc i el coure, la sang de porc ajuda a reforçar les nostres defenses i a prevenir o combatre les infeccions.
Precaucions en consumir sang de porc
Això sí, hem d'advertir quelcom molt important: la sang de porc no és un aliment apte per a tothom ni per consumir diàriament. Cal tenir en compte algunes precaucions i contraindicacions abans d'incloure'l a la nostra dieta.
Per exemple, ens hem d'assegurar de la seva procedència i qualitat. A més de cuinar bé, evitant-se el contacte amb altres aliments crus o cuinats per prevenir la transmissió creuada. S'han de rentar bé els utensilis i les superfícies que hagin estat en contacte amb la sang.
També n'hem de moderar el consum, ja que encara que és un aliment molt nutritiu, és molt calòric i ric en colesterol i sodi. Per això s'ha de consumir amb moderació i ocasionalment dins d'una dieta equilibrada i variada. No se'n recomana el consum per a persones amb hipercolesterolèmia, hipertensió, diabetis o malalties renals o hepàtiques.
És igualment aconsellable consultar amb el nostre metge, ja que pot interactuar amb alguns medicaments o suplements, especialment els que contenen ferro o anticoagulants.
Més notícies: