Muntatge amb un bol ple d'oli d´oliva de fons, una dona amb cara d'estar pensant i un cercle amb la cara del nutricionista Luis Alberto Zamora

Les 2 alternatives a l'oli d'oliva del nutricionista Alberto Zamora per estalviar

Davant l'elevat preu de l'or líquid, els consumidors busquen possibles substituts

L'increment incessant en el preu de l'oli d'oliva, que molts consideren un autèntic 'or líquid', és una realitat que afecta les butxaques de molts consumidors. Aquesta situació ha portat molts espanyols a buscar altres alternatives. El conegut nutricionista Alberto Zamora ha compartit les 2 opcions que més els agrada per estalviar sense perdre qualitat.

El que ens suggereix Zamora és substituir l'oli d'oliva per altres tipus de greixos culinaris més barats:

1. L'oli de gira-sol

És un oli vegetal ric en àcid linoleic, un tipus de greix poliinsaturat que ajuda a reduir el colesterol dolent. És més barat que l'oli d'oliva i té un sabor més neutre, de manera que pot ser útil per a algunes receptes. No obstant això, no se n'ha d'abusar ni sotmetre'l a altes temperatures, ja que pot  oxidar-se i generar substàncies tòxiques.

2. La mantega

És un greix animal que conté àcid butíric, un tipus de greix saturat que té efectes antiinflamatoris i beneficiosos per a la flora intestinal. També aporta vitamina A i calci, però té un alt contingut de colesterol i calories, per la qual cosa s'ha de consumir amb moderació. A més, no és apta per a persones al·lèrgiques o intolerants a la lactosa.

L'alvocat, l'opció comodí d'Alberto Zamora

A més de les dues opcions anteriors, Alberto Zamora també s'ha referit a l'alvocat. Parlem d'una fruita que conté greixos monoinsaturats similars als de l'oli d'oliva, que protegeixen el cor i la pell, a més de fibra, potassi, magnesi i vitamines C i E.

És una bona opció per untar al pa o per fer salses com el guacamole. Tot i això, té un preu elevat i una alta densitat calòrica, per la qual cosa s'ha de controlar la quantitat.

Altres trucs del nutricionista per estalviar oli

Zamora també ha compartit algunes claus per estalviar en oli, com una cosa molt bàsica: reduir la quantitat que fem servir a les nostres receptes. Moltes vegades tendim a tirar més oli del necessari, cosa que suposa un excés de calories i de greix.

Per exemple, si farem una torrada amb tomàquet, podem posar primer el tomàquet ratllat sobre el pa i després afegir-hi unes gotes d'oli. Així aconseguirem que el pa es xopi del sabor del tomàquet i de l'oli, però sense passar-nos.

Un altre exemple són les patates fregides (o la truita de patates en si). Per fer-la amb menys oli, podem coure les patates al microones en lloc de fregir-les.

Per això, només hem de pelar i tallar les patates ia continuació posar-les a un bol amb una mica d'oli. Posteriorment, hem de tapar-les amb film transparent i ficar-les al microones durant uns 15 minuts. Després les barregem amb l'ou batut i les quallem en una paella amb una mica més d'oli.