Muntatge amb diversos formatges de fons i una dona amb cara d'estar pensant
SOCIETAT

Soc nutricionista i et diré quins formatges són els més saludables

Molta gent ingereix formatge habitualment, però com en molts altres productes, ens la colen per més d'un lloc

El formatge és l'aliment preferit de moltes persones, tant que ho intenten incloure a molts plats del seu dia a dia. Jo mateixa soc fanàtica del formatge i podria menjar-lo en qualsevol moment del dia, però són tots els formatges igual de saludables?

Doncs com ja us imaginareu, no, no tots els formatges són igual de saludables. Aquest dubte se'm repeteix molt en consulta amb els meus pacients. "M'encanta el formatge, em perdo pel formatge, però tinc por que m'engreixi o que el que estigui comprant no sigui saludable…"

Us ho heu preguntat mai? Doncs molt possiblement sí, així que veurem com podem triar un bon formatge.

És important fixar-se en els ingredients del formatge

Deixem de mirar tant les calories i comencem a mirar més que fa que tingui unes calories o d'altres. Sigui l'aliment que sigui, és essencial mirar la llista d'ingredients. En aquest cas, què ha de tenir un formatge?

Doncs com a base del formatge, evidentment trobem la llet. Aquesta pot ser de diferent origen, és a dir, de vaca, de cabra, d'ovella… Posteriorment trobarem el quall, els ferments làctics i potser hi afegeixen sal.

Fi. Aquesta és la llista d'ingredients bàsics d'un formatge. A partir d'aquí, podem començar a dubtar de si és saludable o no.

No oblidis mirar el contingut de greix del formatge

Havent-nos assegurat que els ingredients són de qualitat, mirarem el seu contingut de greix. Els que no tenen gaire quantitat de greix seran els més saludables, ja que tindran menys greixos saturats i menys calories.

Però compte! Amb això no em refereixo què ens decantem per les opcions “light” o “baixes en greix”, ja que de vegades són fins i tot les pitjors opcions.

El greix d'un formatge el trobem de manera intrínseca, és a dir, de manera natural, i no l'hem d'eliminar. Necessitem ingerir greix per al nostre organisme, i el del formatge pot ser una opció saludable.

En aquest cas, podem decantar-nos per formatges amb més contingut en aigua com els frescos, els tendres o els semicurats. Altres amb poc contingut en greix són la mozzarella, el formatge cottage o el formatge feta.

Com més guarit sigui un formatge, més proporció de calories tindrà, ja que comptarà amb més greixos. Per tant, no ens deixem portar mirant només les calories del formatge i ens fixarem en la llista d'ingredients i el contingut gras.

➡️ Societat

Més notícies: