Els greixos, juntament amb els hidrats de carboni i les proteïnes, són un macronutrient essencial per al nostre organisme. Aquestes ens aporten energia, potencien l'absorció de vitamines liposolubles (A, D, E, K) i són essencials per a l'estructura de les cèl·lules.
Podem trobar tres tipus diferents de greixos: els saturats, els insaturats i els trans. Dins les insaturades podem trobar les monoinsaturades i les poliinsaturades.
Les saturades es troben en aliments d'origen animal com ara carns, lactis sencers i derivats lactis com la mantega i el formatge. També en tenen alguns olis vegetals com la de coco i la de palmell.
Hi ha diversos riscos que comporta el consum de greixos saturats. Alguns dels més comuns són els següents:
Un excés d'aquest tipus de greixos pot potenciar l'acumulació de colesterol a les artèries.
Aquest tipus de colesterol és l'anomenat colesterol dolent. L'alt consum de greixos saturats augmenta el colesterol LDL a la sang, el qual s'associa amb malalties cardiovasculars.
L'augment de pes no és una cosa que directament facin els greixos saturats, però sí que és cert que molts aliments processats com pizza o brioixeria els contenen.
Podem trobar evidència científica que afirma que el consum de greixos saturats promou la inflamació, cosa que pot ser també un risc a patir malalties cròniques.
No hem d'apartar completament aquest tipus de greixos de la nostra dieta, ja que com hem comentat, també tenen beneficis per a la nostra salut i són essencials.
La clau, doncs, és seguir una dieta equilibrada i variada, incloent-hi aliments nutritius per gaudir d'una bona salut. Podem triar carns magres i aus sense pell, fent servir olis de qualitat com l'oli d'oliva verge extra.
També és important afegir els llegums de manera habitual a la nostra dieta per no excedir el consum de carn. Actualment, l'American Heart Association recomana que el consum de greixos saturats giri al voltant del 5-6% de les calories totals diàries.