Muntatge amb una dona amb les mans a la panxa i un cercle amb una imatge del sistema intestinal
SOCIETAT

Saps què és la microbiota i com tenir-ne cura? T'ho explico com a nutricionista

Cada cop llegeixo o sento més la paraula “microbiota”, però la majoria de vegades mal usada o en un context equivocat

La microbiota sembla que estigui de moda avui dia. El que abans semblava una paraulota, ara ens omplim la boca parlant-ne. Moltíssims influencers parlen de la microbiota, de com fer-ho per cuidar la teva, de com tenir la millor microbiota.

Deixeu-me dir que la majoria no tenen ni idea de què parlen. Sabeu què passa? Que hi ha tantes microbiotes com persones al planeta. Aleshores, no podem donar un consell general per "gaudir de la millor microbiota", sinó que podríem quedar-nos hores i hores donant consells.

Què és la microbiota?

La microbiota no és ni més ni menys que la flora intestinal. Potser explicat així és més fàcil entendre el concepte.

Està composta per milers de milions de bacteris, virus, fongs i altres microorganismes que van colonitzant el nostre tracte digestiu des del naixement. Tots aquests microorganismes exerceixen gran varietat de funcions importants al nostre cos:

  • Ajudar la digestió
  • Produir vitamines i nutrients essencials
  • Mantenir en bon estat el sistema immunitari

La importància de la microbiota en la salut digestiva

Com us deia, té diverses funcions, però sobretot té un paper crucial en la salut digestiva. Una microbiota equilibrada s'associa amb una correcta digestió, una absorció adequada de nutrients, una bona funció immunològica i una protecció contra patògens nocius.

D'altra banda, un desequilibri de la microbiota, el que es coneix com a disbiosi, es relaciona amb diversos problemes de salut com ara trastorns digestius, malalties autoimmunes, obesitat o trastorns de l'estat d'ànim.

Consells que et dono com a nutricionista per cuidar la teva microbiota

Perquè com us dic, un desequilibri a la microbiota comporta diferents patologies. Per sort, és a les nostres mans poder cuidar la nostra microbiota. Aquí van quatre consells que et dono com a nutricionista.

1. Dieta equilibrada

És important seguir una dieta alta en fibra, fruites, verdures, cereals integrals i aliments fermentats per promoure el creixement de bacteris beneficiosos a l'intestí.

2. Probiòtics i prebiòtics

Els probiòtics com el iogurt, el quefir i el xucrut i els prebiòtics, com la fibra soluble, poden ajudar els nostres bacteris intestinals.

3. Evitar antibiòtics

L'ús excessiu de medicaments com els antibiòtics pot alterar la nostra microbiota, ja que per entendre'ns, maten tots els bacteris, tant els bons com els dolents.

4. Reduir l'estrès

Un estrès crònic pot afectar negativament la nostra microbiota intestinal, per la qual cosa és important aprendre a gestionar-ho.

➡️ Societat

Més notícies: